Problema poluării din Sebeș, cauzate de un mare jucător din industria lemnului – Kronospan, este cunoscută de către autoritățile de la București, însă până la această oră nu s-au luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, deși cetățenii au dreptul să trăiască într-un mediu curat. Deputatul AUR Daniel-Gheorghe Rusu a făcut numeroase solicitări către Ministerul Mediului care au rămas fără rezultat și, de aceea, consideră că fără implicarea personală a ministrului de resort problema nu va fi soluționată. Situația este deosebit de gravă întrucât cazurile de îmbolnăvire de cancer și de nou-născuți cu malformații grave a crescut îngrijorător la Sebeș și Alba Iulia.
„Poluarea agresivă de la Kronospan se manifestă prin emisia de abur tehnologic și gaze în atmosferă, prin mai multe coșuri, în volum de 1.500.000 mc pe oră. Odată cu acestea este emis și poluantul cancerigen PM10, autorizat în valoare de 50 mg PM10/mc de abur și gaze. Din cauza acestor emisii, zona Sebeș este acoperită în permanență cu o ceață murdară, care întunecă soarele în plină zi. Alt poluant cancerigen este Formaldehida. În anul 2008 au avut loc două accidente tehnice, când concentrația maximă admisă de formaldehidă, măsurată la stația de monitorizare a fost dublă și altă dată de 5 ori mai mare, iar in 2010 a mai avut loc un nou accident tehnic. Nu exclud faptul că ar fi putut să fie mai multe accidente, dar doar despre acestea dețin dovezi”, precizează deputatul AUR în interpelarea trimisă către ministrul Attila Korodi.
Totodată, Daniel-Gheorghe Rusu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că autorizația integrată a fost eliberată doar pe baza măsurătorilor efectuate de către poluator, fără a fi făcute măsurători ale tuturor poluanților la sursă de către organisme de mediu și fără a fi impuse absolut toate investițiile necesare, inclusiv monitorizarea tuturor poluanților la sursă cu întreruperea automată a procesului tehnologic când un poluant atinge pragul de alarmă.
Pe lângă implicarea personală a ministrului Mediului și a unei echipe de specialiști din minister, deputatul AUR a solicitat instalarea de echipamente în vederea monitorizării emisiilor de formaldehidă și obligarea societății Kronospan de a construi propria stație de neutralizare a apelor reziduale de pe întreaga platformă.