Un genetician de la Universitatea Cornell din Statele Unite afirmă că eventuali microbi descoperiți pe Marte de către misiunile NASA ar putea să provină de fapt din laboratoarele agenției aerospațiale americane, relatează The Hill.
Omul de știință american se întreabă în contextul explorării și căutării vieții pe planeta roșie dacă microbi umani nu ar fi fost „duși accidental în spațiu și supraviețui călătoriei pentru a-și găsi un nou cămin pe Marte”.
Cristopher Mason a scris într-un articol publicat pe 10 mai de BBC că potențialele forme de viață descoperite pe planeta roșie și-ar putea avea de fapt originea în laboratoarele NASA, în pofida procedurilor stricte de decontaminare.
Navele spațiale, precum și landerele și roverele NASA, sunt sterilizate cu meticulozitate piesă cu piesă înainte de a fi montate. Acest lucru ar trebui să asigure teoretic că nicio bacterie sau organism nu supraviețuiește procesului de asamblare, afirmă Mason.
Sistemele de filtrare din încăperile spartane oferă un strat suplimentar de protecție astfel încât „doar câteva sute de particule pot contamina fiecare picior pătrat (n.r. un picior (foot) are 30,48 de centimetri)”, potrivit geneticianului.
„Însă este aproape imposibil să obții zero biomasă. Microbii sunt pe Pământ de miliarde de ani și sunt peste tot. Ei sunt înăuntrul nostru, pe corpurile noastre și peste tot în jurul nostru. Unii se pot furișa în cele mai curate încăperi sterile”, a scris acesta.
„Contaminare înaintată”
Mason afirmă că propriile cercetări teoretice au arătat că unii microbi au potențialul de a fi problematici în timpul misiunilor spațiale, ca de exemplu microbii care conțin gene care îi fac mai apți să reziste radiațiilor și mediilor extrem de reci.
„Se pare că încăperile sterile ar putea acționa ca un proces de selecție evoluționistă pentru cei mai rezistenți microbi care apoi ar putea avea o șansă mai mare de a supraviețui unei călătorii către Marte”,