Într-o peșteră din regiunea spaniolă Asturias a fost găsită o comoară formată din 209 monede romane ce datează de acum peste 1.600 de ani. Se crede că totul a pornit de la un bursuc înfometat care a săpat o groapă și a scos 90 de monede din această comoară excepțională. Este cea mai importantă comoară romană descoperită în peșterile din nordul Spaniei.
Se pare că după o ninsoare puternică un bursuc a fost nevoit să sape mai mult după porția zilnică de mâncare și a dat de comoară când a săpat foarte aproape de vizuina lui de lângă peștera La Cuesta din regiunea Asturias (nord vestul Spaniei).
Monezile au fost găsite de un localnic, Roberto García, care a luat legătura cu arheologii care, după ce au analizat locul au lansat ipoteza că un bursuc care căuta furibund mâncare a găsit comoara îngropată foarte aproape de vizuină.
În total au fost găsite 209 de monezi ce au fost create undeva între anii 200 și 400 în perioada târzie a Imperiului Roman când în Peninsula Iberică au pătruns populații ”barbare” precum suebii.
Monezile sunt de argint, cupru și bronz, iar unele se pare că provin din zona Londrei. Unele au fost bătute la Salonic și Constantinopol.
O ipoteză este că refugiații din acea perioadă de mare instabilitate au ascuns monezile în peșteră în speranța că vor putea reveni să le recupereze. Probabil că localnicii au ascuns monedele pentru a nu le fi confiscate de soldații romani din acea regiune de graniță.
Cum s-a întâmplat de multe ori în istorie, cei care le-au ascuns, fie au murit, fie nu au mai putut ajunge din nou în zonă și comoara a rămas îngropată.
În zonă au mai fost găsite comori: spre exemplu acum peste 80 de ani au fost găsite în pădurile din zonă 14 monede de aur de pe vremea împăratului roman Constantin (secolul 4).