Uniunea Europeană (UE) şi SUA vor să profite de destinderea din relaţiile bilaterale pentru a ajunge la un acord care să permită transferul de date personale, acord ce ar înlocui un mecanism precedent, invalidat de justiţia UE, a anunţat vineri comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, însărcinat şi cu domeniul protecţiei consumatorilor, informează AFP, citată de Agerpres.
„Găsirea unei soluţii este o prioritate la Bruxelles şi Washington”, a declarat Reynders la Camera de Comerţ Americană de la Bruxelles, la o zi după o conversaţie pe care a avut-o cu ministrul comerţului al SUA, Gina Raimondo. „Cred că astăzi poate exista un teren mai favorabil decât în urmă cu câţiva ani pentru a lucra asupra acestor probleme”, a estimat comisarul european.
El a subliniat că „exigenţa unor reguli moderne de protecţie a vieţii private în SUA este în creştere atât la nivelul statelor (…) cât şi la nivel federal”.
În iulie 2020, Curtea de Justiţie a UE a revocat „Privacy Shield”, mecanism crucial al transferului de date personale din UE spre SUA, din cauza temerilor cu privire la programele de supraveghere americane. Invalidarea acestui mecanism a fost salutată de apărătorii libertăţilor individuale, dar criticată de giganţii în domeniul tehnologiilor. Cazul a fost iniţiat în urma unei plângeri împotriva Facebook din partea juristului austriac Max Schrems, figură proeminentă a luptei pentru protecţia datelor.
Curtea de Justiţie a UE a estimat la acea dată că dispozitivul nu protejează în faţa unor posibile „ingerinţe în drepturile fundamentale ale persoanelor ale căror date sunt transferate” în SUA, pentru că agenţiile de informaţii pot să aibă acces la ele fără niciun control sau căi de atac.
Această decizie a cufundat într-o zonă de incertitudine juridică companiile care operează în UE şi care transferă sau găzduiesc date de partea cealaltă a Atlanticului.