Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la un acord privind impunerea de sancțiuni președintelui Aleksandr Lukașenko.
Potrivit Concluziilor Consiliului Afaceri Externe (CAE) desfășurat luni la Luxemburg, miniștrii de externe reiterează faptul că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, din 9 august, și consideră că Aleksandr Lukașenko nu are legitimitate democratică.
Pe fondul continuării protestelor și Belarus și a forței folosite de poliție împotriva demonstranților, miniștrii de externe au ajuns la un acord privind impunerea de sancțiuni la adresa lui Lukașenko. El va avea interdicție de călătorie și toate activele sale din UE vor fi înghețate.
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat înainte de reuniune că România solicită încă din august ca mai multe persoane să fie incluse pe lista sancțiunilor, inclusiv Lukașenko.
La începutul lui octombrie, UE a impus sancțiuni pentru 40 de oficiali și entități implicate în fraudarea alegerilor și violențele împotriva protestatarilor, dar nu l-a inclus pe listă și pe Lukașeno, sperând că-l va convinge să demareze un dialog cu forțele de opoziție, pentru a găsi o soluție pașnică la criza din Belarus.
Totodată, UE va reduce sprijinul financiar acordat Guvernului de la Minsk și, în schimb, va crește susținerea pentru poporul belarus și pentru societatea civilă, notează EurActiv.com.
Miniștrii condamnă violențele contra protestatarilor pașnici și cer autorităților eliberarea celor încarcerați, inclusiv a deținuților politici.
Sursa: EurActiv.ro
Au crescut pe șustache salariile în parlament, guvern, președinție
Parlamentul României a aprobat acum câteva zile un proiect de lege ce prevede creșterea salariilor în guvern, președinție, parlament. Creșterea este pentru merite deosebite? Au terminat vreo autostradă? Nu credem. Se elimină și interdicția suprapunerii unor sporuri. Să nu vă imaginați că salariile erau mici. Veniturile medii lunare depășesc 7 000 de lei. Aceeași politicieni
Raed Afarat recunoaște DEZASTRUL: Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o
Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că „este foarte clar” că se va ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori în Capitală, iar în acest caz, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Arafat a
Semnificații istorice pentru ziua de 17 octombrie. Era lansată revista National Geographic – 1888
1849: Înceta din viaţă compozitorul polonez Frederic Chopin (n. 1810) 1888: Era lansată revista National Geographic 1915: Se năştea dramaturgul american Arthur Miller (d. 2005) 1918: Se năştea actriţa americană de film Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino) (d. 1987) 1920: Se năştea actorul american Montgomery Clift (d. 1966) 1957: Scriitorul francez Albert Camus era laureat al Premiului Nobel pentru Literatură
Atac terorist la Paris! Un profesor de istorie a fost decapitat
Un profesor francez care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed a fost decapitat vineri în apropiere de Paris, iar atacatorul său a fost împuşcat mortal de poliţie. Potrivit unei surse din poliţie, victima era un profesor de istorie în Conflans Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed
Eurostat: Peste 30% dintre români erau anul trecut supuși riscului de sărăcie și excluziune socială
Peste un sfert din populația din România (31,2%) era supusă anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială în România, arată datele publicate vineri de Eurostat. Înaintea noastră la acest indicator se afla Bulgaria cu 32,5%, pe locul trei aflându-se Grecia (30%), Italia şi Letonia (ambele cu 27,3%, pentru Italia datele sunt din 2018), Lituania (26,3%)