Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a stârnit un val uriaș de solidaritate în Europa, guvernele și oamenii obișnuiți grăbindu-se să ofere ajutor celor care fug de conflict. ONU a estimat că peste 6,3 milioane de ucraineni au fugit din țara lor, deși unii s-au întors între timp. Dar criza a scos la iveală și un adevăr urât: în multe locuri, romii pur și simplu nu sunt bineveniți. CNN a vizitat adăposturi și a vorbit cu o serie de refugiați, asistenți sociali și activiști din Cehia, România și Moldova. În toate cele trei țări, problemele cu care se confruntă refugiații romi sunt surprinzător de asemănătoare.
Refugiații romi din Ucraina sunt acuzați adesea că nu sunt ucraineni. Ei sunt segregați în spații de cazare de slabă calitate.
Povestea Luizei
Luiza Baloh și-a părăsit casa din Dnipro în luna martie. Fugind de zgomotul constant al exploziilor, ea și cei cinci copii ai săi au venit în Republica Cehă în speranța de a găsi refugiu. În schimb, s-au trezit în spatele unui gard de sârmă ghimpată, într-un centru de detenție pentru imigranți recondiționat care, spune ea, era murdar și plin de străini, dintre care unii erau agresivi cu ea și cu copiii ei.
„A fost ca o închisoare. A fost rău. Mi-a fost frică acolo, erau atât de mulți oameni, mulți oameni înfricoșători”, a declarat ea pentru CNN. Povestea ei este una comună, potrivit ONG-urilor și activiștilor.
Luiza, care este de etnie romă, a fost trimisă în acest centru asemănător unei închisori alături de alte familii, majoritatea tot de etnie romă, în timp ce zeci de mii de alți refugiați ucraineni găsesc cazare în case private și în cămine decente din Republica Cehă.
„Refugiații romi sunt plasați automat în locuințe neconforme cu standardele”,