Cooperativa Timlactagro din Bucovăț, județul Timiș, are planuri mari pentru anul 2022. A reușit să depună un proiect de un milion de euro pentru a-și moderniza propria fabrică de lactate, inaugurată în urmă cu trei ani.
”Am scurtat traseul produsului din fermă în farfurie!”
Viorel Hapenciuc, președintele cooperativei, a explicat: ”Atunci, când am deschis fabrica, noi am achiziționat utilaje second hand. Am cumpărat una dezafectată de la un italian, de lângă Oradea. El a făcut o investiție serioasă, dar fabrica nu a funcționat deloc și a intrat în insolvență. A intrat în procedură de executare silită, iar utilajele le-am cumpărat noi cu câteva zeci de mii de euro și le-am mutat la Bucovăț. Acum, vrem să le schimbăm”.
Zilnic, în fabrică, se prelucrează 10.000 de litri de lapte, din cei 35.000 de litri obținuți de la vacile cooperativei. Brandul firmei este cașcavalul ”Floare din Banat”, marcă înregistrată la OSIM. Pe lângă acesta, se mai produc 14 produse lactate: telemea, unt, diferite tipuri de cașcaval, smântână, parmezan, sana, lapte bătut, urdă, kefir, iaurt, brânză dulce, etc., valorificate prin 58 de magazine situate în Timișoara, Arad, Caraș Severin, Buziaș.
”Suntem singura cooperativă care are fabrică de lapte proprie și care merge bine și prima cooperativă de vaci de lapte înființată în România, în urmă cu 12 ani. Este important că am reușit să deschidem fabrica de lactate în urmă cu trei ani. Laptele îl folosim noi, nu îl dăm la străini. Oferim siguranță mult mai mare pentru consumatori, iar produsele noastre sunt sigure și sănătoase. Traseul de la fermă în farfurie s-a scurtat foarte mult. ”, mai spune Hapenciuc.
Laptele provine de la animale sănătoase. Se păstrează igiena adăpostului, se îndepărtează bălegarul, noroiul și restul de furaje,