Studiu: Oamenii care mănâncă mai multe grăsimi din lactate sunt mai puțin expuși la boli cardiovasculare

O echipă internațională de oameni de știință a studiat consumul de grăsimi din lactate a 4.160 de oameni cu vârste peste 60 de ani din Suedia – o țară cu unul din nivelurile cele mai mari din lume ale producției și consumului de lactate – măsurând prezența în sânge a unui anumit acid gras, informează CNN.

Experții au urmărit grupul timp de 16 ani în medie, observând apariția infarcturilor, a accidentelor cerebrale și altor probleme serioase ale circulației sângelui, precum și a deceselor.

După ce au ponderat statistic alți factori de risc pentru boli cardiovasculare (ca vârsta, venitul, modul de viață, obiceiurile alimentare și alte boli), cercetătorii au constatat că aceia cu niveluri mari ale acidului gras – indicator al consumului de grăsimi din lactate – aveau cel mai mic risc de boli cardiovasculare și nu aveau vreun risc mărit de deces din alte cauze.

Echipa a corelat apoi rezultatele cu cele de la alte populații, combinând rezultatele din Suedia cu alte 17 studii implicând aproape 43.000 de oameni din SUA, Danemarca și Regatul Unit.

„În timp ce rezultatele pot fi influențate de alți factori în afară de grăsimile lactate, studiul nu sugerează vreun risc din cauza ultimelor”, a declarat Matti Marklund, cercetător senior la Georgia Institute for Global Health din Sydney și coautor principal al articolului. „Am aflat că aceia cu cele mai mari niveluri aveau cel mai mic risc de boli cardiovasculare (BCV). Această relație este deosebit de interesantă, dar sunt necesare alte studii ca să înțelegem mai bine întregul impact asupra sănătății al lactatelor și grăsimilor lor.”

Autoarea principală Kathy Trieu, cercetătoare la Georgie Institute, a spus că și în studii anterioare consumul de lactate, îndeosebi fermentate, fusese asociat cu beneficii pentru cord.

Datele sugerează mai degrabă o corelație,  » sursa: hotnews.ro