Sorin Lavric (AUR): Ministerul Energiei nu are soluții concrete pentru românii afectați de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale

Pe fondul eșecului gestionării „City Insurance” de către Autoritatea de Supraveghere Financiară care a dus la creșterea de două ori sau chiar trei ori a prețului RCA, senatorul Sorin Lavric atrage atenția asupra faptului că românii sunt nevoiți să suporte, pe lângă aceasta, și eșecul gestionării crizei creșterii prețului la gaze și energie electrică, care pentru unii consumatori a fost de 20-30%. Lavric a solicitat ministrului Energiei măsuri imediate în privința creșterii nejustificate a prețului la gaze și energie electrică, în condițiile în care legislația actuală nu ajută cu nimic, ci duce la adâncirea crizei actuale. În răspuns, ministrul Virgil Popescu a evitat să furnizeze un răspuns concret, susținând doar că anumite Ordonanțe de Urgență au suferit modificări, neavând legătură cu solicitarea senatorului AUR.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 118/05.10.2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 259/2021 a suferit o serie de modificări și include următoarele elemente vis-a-vis de conținutul solicitării: prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh; prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh; prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea; prețul de referință al gazelor naturale este de 125 lei/kWh și nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum acciza”, se arată în răspunsul ministrului Energiei.

Totodată, ministrul Energiei Virgil Popescu susține, în răspunsul oferit senatorului AUR, că pe lângă plafonările existente se vor acorda și o compensare în valoare de 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie reglemntează măsurile de protecție socială (financiare și non-financiare).

Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și vizează acordarea de ajutor pentru încălzirea locuinței, ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, precum și ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Măsurile de protecție socială non-financiare constau în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru toate categoriile de consumatori vulnerabili.