Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit sâmbătă la Digi24 despre performanțele elevilor olimpici români, dar a subliniat că mulți dintre ei provin de la aceeași școală, Liceul Internațional de Informatică, o instituție privată care a reușit să susțină excelența mai mult decât a făcut-o statul român. Este momentul să li se ofere și colegiilor naționale această șansă, a spus ministrul, care propune schimbări în legea învățământului preuniversitar.
Noul proiect de lege are două priorități majore: pe de o parte, susținerea excelenței, iar pe de altă parte, susținerea echității, a subliniat Sorin Cîmpeanu.
„Trebuie realizat un echilibru între cele două – este vorba de excelența și performanța care se realizează și se pot realiza, pentru că acolo sunt premise, în colegiile naționale. Acolo trebuie să încurajăm aceste colegii, astfel încât să ajungă în situația în care se află, spre exemplu, Liceul Internațional de Informatică”, a subliniat ministrul educației.
Astfel, colegiile naționale ar putea organiza centre de excelență în care să se poată pregăti la un nivel ridicat elevi olimpici din toată țara. Transferul temporar al elevilor, pentru câteva luni, la aceste centre de excelență ar urma să fie facilitat. Mai mult, olimpicii, dar nu numai ei, ci oricine este interesat, ar putea face doi ani de liceu într-unul singur, în urma unui test care le va evalua competențele, a exemplificat Sorin Cîmpeanu.
Rezultate excelente ale elevilor olimpici români
Lotul olimpic de informatică al României a obținut locul întâi ca punctaj la Olimpiada de Informatică din Europa Centrală și urmează să participe la Olimpiada de Informatică Internațională. Doi dintre cei 4 elevi sunt elevi ai Liceul Internațional de Informatică, ceilalți doi sunt elevi la „Tudor Vianu”, respectiv la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăștie.
România a ocupat, de asemenea, locul 2 la nivel mondial la Olimpiada de fizică.