Eforturile de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB vor fi mai mari decât indicau estimările inițiale, existând riscul ca ajustările să se ridice la peste 6% din PIB, avertizează deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu. Mai mult, deputatul susține că nu se poate realiza o consolidare bugetară fără a ajusta atât partea de cheltuieli, cât și partea de venituri. Păunescu solicită ministrului Economiei, Florin Spătaru, rezolvarea problemei de echitate a sistemului fiscal și atrage atenția asupra pierderilor bugetare de peste 5%, generate de măsurile fiscale preferențiale.
„Domnule ministru, actualul Cod Fiscal prevede numeroase derogări, ultimele referindu-se la introducerea salariului minim în sectorul agricol și alimentar, în tandem cu reducerea contribuțiilor pentru pensie și eliminarea contribuțiilor pentru sănătate, cum veți recupera pierderile bugetare de peste 5% datorate acestor măsuri fiscale preferențiale? Totodată, 15% dintre salariații din România sunt scutiți de plata contribuțiilor la sănătate, deși beneficiază de asistență socială de sănătate. Cum veți rezolva această problemă de echitate a sistemului fiscal?”, întreabă deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu.
Veniturile fiscale reprezintă o vulnerabilitate foarte mare pentru România, capacitatea de intervenție a statului în momente de criză fiind extrem de redusă din cauza spațiului fiscal de manevră foarte îngust. Spre exemplu, veniturile fiscale ale țării sunt de 27,6% din PIB, față de o medie europeană de 41%.