Discriminarea anumitor categorii sociale este o problemă departe de a fi rezolvată în România. Cei care fac parte din astfel de grupuri vulnerabile întâmpină dificultăți de integrare pe piaţa muncii: nu îşi găsesc locuri de muncă pe măsura calificării, sunt plătiţi la nivel inferior celor care aparţin grupurilor favorizate sau/și au dificultăţi în obţinerea beneficiilor publice. Deputatul AUR Sebastian Suciu militează pentru egalitate pe piața muncii în județul Sibiu și consideră că, pentru identificarea celor mai bune soluții, este necesară analiza acestei probleme la nivelul local.
Potrivit studiilor, inegalitățile de gen din România sunt printre cele mai mari la nivel european. Situația nu s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu, chiar înrăutățindu-se în anumite privințe. Spre exemplu, femeile ocupă în general poziții inferioare bărbaților, fiind plătite mai prost și fiind mai vulnerabile la variațiile ciclurilor economice. În Uniunea Europeană, egalitatea de șanse între femei și bărbați este un principiu fundamental al dreptului UE care se aplică pieței muncii.
În acest sens, Directiva 2006/54/CE promovează egalitatea de șanse între femei și bărbați prin simplificarea, modernizarea și îmbunătățirea legislației Uniunii Europene privind egalitatea de tratament între femei și bărbați în materie de încadrare în muncă, indiferent de rasă, etnie, sex.
Având în vedere cele prezentate mai sus, deputatul AUR Sebastian Suciu a solicitat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să pună la dispoziție date pentru o serie de localități din județul Sibiu, cu accent pe informații privind:
- Câți salariați cu dizabilități sunt în prezent angajați în primăria comunei din județul Sibiu, defalcat în funcție de sex.
- Câți salariați a avut primăria comunei în ultimii 6 ani, defalcat pe ani, în funcție de sex.
- Câte posturi sunt prevăzute în Organigrama primăriei comunei din județul Sibiu și câte sunt ocupate în prezent.
- Câți salariați din rândul minorităților etnice sunt în prezent în primăria comunei din județul Sibiu, defalcat în funcție de sex.
Lista localităților vizate cuprinde comunele: Alma, Alțana, Ațel, Arpașu de Jos, Apoldu de Jos, Axente Sever, Bazna, Bârghiș, Bruiu, Brădeni, Boita, Blăjel, Biertan, Cârța, Cârțișoara, Chirpăr, Cristian, Dârlos, Gura Râului.