„Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta. Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!”
Deși guvernul a anunțat majorări de salarii pentru cadrele didactice, sindicatele din Învățământ nu renunță la protestele de saptamana aceasta, acuzand Guvernul că, pentru a 11-a oară, se amână alocarea pentru Educație a procentului de 16 % din PIB. Liderul Federației Sindicatelor Libere din Invățământ, Simion Hăncescu, a anuntat ca dacă nu se vor rezolva lucrurile, se va ajunge la neîncheierea mediilor școlare.
„O indexare a salariilor sub 4% este de neacceptat. În orice țară normală se indexează salariile ca să acopere cel puțin inflația, or, la noi, se constată că de fapt puterea de cumpărare a celor din învățământ va avea extrem de mult de suferit, dacă ne gândim și la faptul că urmează câteva luni de iarnă, vedem ce s-a întâmplat cu prețurile la energie electrică, la gaze naturale, vor fi oameni care vor scoate din buzunare 800 -1000 de lei pentru întreținere. Cum se va descurca un profesor care acum câștigă 2.200 de lei și va mai lua încă 60 și ceva de lei în plus la salariu?”, a declarat Simion Hăncescu pentru europafm.ro.
Foto: facebook.com/FSLIRomania
Potrivit edupedu.ro, profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, astfel incat sa atingă maximul în grila de salarizare. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, însă fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.
Sindicatele au anunțat proteste de stradă, pichetarea sediilor Guvernului și ale prefecturilor, programate săptămâna aceasta.
„Deocamdată vor fi acțiuni de stradă,