ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Constantin Noica, Revista Transilvania, nr. 11/1981: Constantin Barbu „-Excepțional de înzestrat pentru lucrări de erudiție și istorie literară”
(in Constantin Noica, Introducere la miracolul eminescian, București, Editura Humanitas, 1992)
Emil Cioran: „– Constantin Barbu – Un complice în cultul Nimicului”
Luiza Dinică: Aștept de doi ani să încheiem o carte-interviu. Mi-ai spus că-mi răspunzi când vei fi demn de o carte de răspunsuri ca să acoperi prin muncă, onoarea de a fi așezat de Noica în fruntea celor 22 de genii ale românilor. Adică după ce treci de 1000 de volume publicate. Ai depășit cifra de 1000 de volume? Cum stai cu proiectele, Cosntantin Barbu?
Constantin Barbu: Cum stau cu proiectele? Sunt în mijlocul lor, cred. Am depășit 1000 de volume. Suma se compune nu numai din cărți personale ci și din editări de manuscrise absolut fascinante. Acestea sunt importante.
Cu Integrala Manuscriselor Cantemir am ajuns la volumul 104, 75 fiind tipărite de câțiva ani. Despre Integrală, am mai vorbit. Sunt manuscrise de la Moscova, Sankt-Petersburg, Odessa, Berlin, Dresda, Istanbul, Paris, Vatican, Harvard University Houghton Library, București etc..
Sunt multe manuscrise facsimil color inedite. Academia Romnă a publicat mai multe volume de transcrieri urmând ediția mea de facsimile. Dar până azi, Academia n-a premiat Integrala Cantemir, spre dezonoarea ei, a Academiei. Apoi, am publicat, în trei colecții, între care Monumenta Romaniae Historica (MRH) peste 300 de volume, sub cupola Academiei Tomitane, cu ajutorul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În biblioteca Academiei Tomitane există acest veritabil Tezaur al lui Teodosie, la care vor transcrie și traduce câteva sute de ani mai multe sute de erudiți. MRH va avea 1000 de volume, cu manuscrise adunate din 74 de biblioteci celebre, în 24 de limbi. Tot pentru biblioteca Academiei Tomitane public și Biblioteca lui Eminescu în 1250 de volume, 150 editate deja, lucrate 880 de volume.
Și încă: împreună cu Academia Tomitană și Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, refacerea Tezaurului ortodox și bizantin în colecția Monumenta Orthodoxae et Byzantinae Historica. Primele 143 de papirusuri și 100 de volume (din cele 200 de papirusuri și 1000 de volume) apar în acest octombrie.
În fine, 20 de volume din Codul invers, 31 de volume din Arhiva Eminescu (cu manuscrise noi, între care 7 manuscrise necuprinse în ediția Academiei, plus cele două Dosare de interdicție, anume Dosar de interdicție 968 / 1883 și Dosar de interdicție 645 / 1568 / 1889, redescoperite de mine în Arhivele Naționale ale României și tipărite pentru prima dată și în Arhiva Eminescu, volumul 4, Editura Revers, 2014, plus Matrikelbuch / 22 Januar 1875 privitoare la studenția lui Eminescu la Facultatea de Filosofie, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin,