Școala online s-a transformat în școală „la plic” pentru sute de elevi din Dâmbovița care n-au aparatura necesară conectării la internet. Pentru ei, dascălii au găsit o soluție de avarie: concep fișe și teste pentru fiecare materie, le printează, le pun în plicuri și le duc copiilor. După ce le completează, elevii retrimit testele profesorilor. Tot în plic. Procedura se repetă săptămânal. Nu este o glumă! Rețeta se practică în peste 100 de școli din județ.
– Copii, deci cine am spus că este autorul?
– Emil Gârleanu!
– Foarte bine! L-ați notat și voi în caiețele?
– Da!
– Hai să trecem mai departe acum! Cum se pregătesc rândunelele de plecare? Cum se pregătesc ele de plecare?
– Se odihnesc puțin!
Nu toți elevii clasei asistă la lecția computerizată. Doar 16 din 28. În sat, traiul e greu. Iazu nu-i Târgoviște, nu-i București. Mulți copii n-au nici telefoane, nici tablete, nici internet, nici părinți care să-i ajute.
– Avem și părinți care nu știu să scrie, să citească. Acolo e foarte dificil să lucreze cu copiii, pentru că nici părintele nu are cum să-l ajute! spune Daniel Dumitrescu, dascăl la școala din Iazu.
– Și cum vă descurcați în acele cazuri?
– Păi ne riscăm, mergem prin localitate, îi chemăm, le dăm câte o mască, să putem să vorbim cu copiii, să le arătăm…
– Ca o meditație la domiciliu!
– Cam așa ceva!
Școala pandemiei a strivit educația copiilor săraci. De când se învață online, stau acasă ca-n vacanță!
– Sunt cam mulți. Cifra este cam mare! Nici noi nu ne-am așteptat să ajungem la un număr așa de mare de elevi care nu dispun de dispozitive pentru a intra online.