Science News: În sfârșit am aflat de ce dinozaurii erau fie uriași, fie mici, spre deosebire de animalele de acum

O echipă de oameni de știință din SUA a demonstrat că puii uriașilor dinozauri carnivori ca Tyrannosurus Rex, care creșteau de la mărimea unei pisici până la cea a unor monștri impresionant de mari, remodelau ecosistemele, având o contribuție majoră la dispariția speciilor rivale, informează Science Alert.

Studiul lor, publicat joi în revista Science, dă un răspuns îndelungatului mister privind domnia de 150 de milioane de ani a dinozaurilor: de ce erau mult mai multe specii mari decât mici, ceea ce este diferit față de animalele terestre de azi?

„Comunitățile de dinozauri erau ca în mallurile comerciale de azi, tixite cu adolescenți”, spune Kat Schroeder, cursantă postuniversitară la University of New Mexico, care a coordonat cercetarea. „Reprezentau un grup semnificativ printre indivizii dintr-o specie și aveau un impact major asupra resurselor disponibile în comunități”.

Chiar având în vedere numărul mic de fosile disponibile, se crede că dinozaurii nu erau prea diversificați în general: se cunosc doar 1.500 de specii, în comparație cu zecile de mii de specii de mamifere și păsări actuale.

Mai mult: pe parcursul întregii ere mezozoice, între 252 și 66 de milioane de ani în urmă, existau relativ mult mai multe specii de dinozauri de mari dimensiuni, cântărind 1.000 kg, în comparație cu speciile în greutate de sub 60 kg.


Mamiferele actuale și dinozaurii de altădată (Foto: Schroeder et al., Science, 2021)

Unii oameni de ștință au avansat ideea că din moment ce și cei mai mari dinozauri începeau viața ca pui micuți, ei puteau utiliza resurse diferite pe măsură ce creșteau – ocupând spațiul din ecosisteme în care altfel ar fi prosperat specii de mai mici dimensiuni.

Pentru a-și testa teoria, Schroeder și colegii au examinat date de la depozite de fosile din întreaga lume,

 » sursa: hotnews.ro