Science Mysteries: Cele opt mari taine ale Pământului, de la proveniența apei și a vieții la cutremure

Când prima „Zi a Pământului” a fost marcată în calendar în 1970, geologii lucrau la ultimele detalii ale tectonicii plăcilor, modelul care explică cum a prins formă suprafața Pământului. Au trecut peste 40 de ani și multe necunoscute persistă în imaginile noastre despre planetă. În continuare, Live Science trece în revistă unele din cele mai adânci mistere ale Pământului.

De unde atâta apă?

Oamenii de știință cred că Pământul a fost o rocă uscată când s-a agregat acum 4,5 miliarde de ani. Așa că de unde vine acest compus chimic, H2O? Pesemne că dintr-un transport interstelar sub forma unor impacte majore, acum patru miliarde de ani. Bombardat cu asteroizi din gheață, poate că Pământul și-a umplut rezervoarele de apă atunci, în perioada numită Marele Bombardament Târziu. Dar începuturile apei rămân învăluite în mister, deoarece au mai rămas prea puține roci ca dovezi ale acelui timp.

Ce este în adâncurile miezului?


Miezul Pământului (Imagine: Lawrence Berkeley National Laboratory)

Subiect de legende și credințe, nucleul Pământului i-a fascinat pe scriitori și pe oamenii de știință. Pentru o vreme, compoziția miezului de neatins a fost un mister rezolvat… doar până prin anii 1940. Având meteoriții ca model, oamanii de știință au estimat balanța originală de minerale esențiale și au notat ce lipsește. Fierul și nichelul absente din crusta Pământului trebuie să fie în miez, au apreciat ei. Dar măsurătorile gravitaționale de după 1950 au contrazis acele estimări. Nucleul era prea ușor. Cercetătorii continuă și astăzi să ghicească elementele care provoacă deficitul de densitate din adâncuri. Ei sunt derutați și de răsturnările periodice ale câmpului magnetic al planetei, care este generat de fluxul de fier lichid din exteriorul miezului.

Cum a ajuns acolo Luna?

 » sursa: hotnews.ro