Sunt paleontolog și mi se spune des această întrebare, scrie în The Conversation profesorul emerit William Ausich de la Ohio State University. Oamenii au văzut în filmul „Jurassic Park” și seria care i-a urmat cum oameni de știință au pornit de la ADN și au re-creat zeci de dinozauri ca Triceratops, T-Rex și Velociraptor și întreabă: chiar ar fi posibil?
ABC despre ADN
Acidul dezoxiribonucleic (ADN) a existat și există în fiecare celulă a fiecărui organism care a trăit vreodată pe Pământ – inclusiv dinozaurii. Gândiți-vă la el ca molecule care poartă codul genetic, un set de instrucțiuni care permit organismelor să crească și să se dezvolte.
ADN-ul fiecăruia dintre noi este diferit de al celorlalți. El determină trăsături care ne definesc, precum culoarea ochilor sau părul drept sau ondulat. Este ușor de găsit în componentele moi ale unui animal – organe, vase de sânge, nervi, mușchi și grăsime.
Dar organele moi ale dinozaurilor au dispărut demult. Ori s-au descompus, ori au fost mâncate de alt dinozaur.
Există ADN în fosile?
Acoperite de milioane de ani de noroi străvechi, minerale și apă, fosilele dinozaurilor sunt așa-numitele „părți tari” – oase, dinți, craniu. Ele sunt găsite în pământ, în albii de râuri și lacuri. Din când în când, cineva găsește una în curte.
Adeseori sunt aproape de suprafață, de obicei cuprinse în roci sedimentare.
Cu fosile suficiente, un om de știință poate reconstitui un schelet – așa cum vedem în muzee.
Necazul cu „dino-ADN”
Din păcate, oamenii de știință au o mare problemă să găsească ADN în fosilele de dinozauri. Moleculele de ADN se descompun în cele din urmă. Studii recente arată că ADN se deteriorează și în final se dezintegrează după șapte milioane de ani.