Scafandrii polonezi au anunţat că au descoperit epava navei germane Karlsruhe, din Al Doilea Război Mondial, care ar putea să îi ajute să descifreze un mister vechi, de mai multe decenii, inclusiv depistarea locului în care se află comorile din Salonul de Chihlimbar, o cameră spectaculos decorată dintr-un palat al ţarilor din Rusia, care a fost jefuită de nazişti, informează Reuters.
Decorat cu panouri de chihlimbar susţinute cu frunze de aur şi oglinzi, Salonul de Chihlimbar se afla în Palatul Ecaterina, situat în Ţarskoe Selo, la 30 de kilometri sud de Sankt Petersburg, şi a fost văzut pentru ultima dată după ce a fost reconstituit în Konigsberg, pe atunci un oraş portuar german de pe ţărmul Mării Baltice, redenumit Kaliningrad de sovietici şi devenit apoi o enclavă rusă.
Vaporul cu aburi Karlsruhe a plecat din Konigsberg în 1945 având la bord o încărcătură de mare tonaj, înainte de a fi scufundat de avioane sovietice în largul coastelor Poloniei.
Scafandrii companiei Baltictech au anunțat că au găsit epava vasului Karlsruhe. „Căutam epava încă de anul trecut, când am realizat că acea epavă ar putea găzdui cea mai interesantă şi nedescoperită poveste care zace pe fundul Mării Baltice. Este practic intactă. În cala ei, am descoperit vehicule militare, porţelanuri şi multe lăzi ale căror conţinuturi sunt încă necunoscute”, a declarat scafandrul Tomasz Stachura.
Nava Karslruhe a luat parte la Operaţiunea Hannibal, una dintre cele mai ample evacuări pe mare din istoria omenirii, care a ajutat peste 1 milion de soldaţi din trupele germane şi civili din Prusia Răsăriteană să scape de încercuirea trupelor sovietice spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Documente din epocă sugerează că nava a părăsit portul Konigsberg în mare grabă, cu o încărcătură consistentă şi având la bord 1.083 de persoane.
„Toate aceste detalii, puse împreună, stimulează imaginaţia. Descoperirea navei germane şi a lăzilor cu conţinuturi încă necunoscute, care se odihnesc pe fundul Mării Baltice, ar putea fi importantă pentru întreaga poveste”, a adăugat scafandrul Tomasz Zwara.
Salonul de Chihlimbar a fost construit în Prusia şi oferit apoi ţarului Petru cel Mare al Rusiei în 1716.
Trupele germane l-au dezmembrat şi transportat în Konigsberg în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de unde a dispărut în timpul raidurilor prin care Aliaţii au bombardat oraşul. Mulţi istorici au crezut că renumitul salon imperial a fost distrus. După război, meşteşugari din Rusia au construit o replică a Salonului de Chihlimbar în Palatul Ecaterina, realtează Agerpres.
Scafandrii polonezi au anunţat că au descoperit epava navei germane Karlsruhe, din Al Doilea Război Mondial, care ar putea să îi ajute să descifreze un mister vechi, de mai multe decenii, inclusiv depistarea locului în care se află comorile din Salonul de Chihlimbar, o cameră spectaculos decorată dintr-un palat al ţarilor din Rusia, care a
Ce borfaș e Ciolacu: hoții de la USR trebuie arestați
Ce tupeu murdar pe Marcel Ciolacu, să acuze președintele hoților pe USR de furt: „Iohannis girează un sistem mafiot! Iohannis, nici omologii tăi din Africa nu ar face așa ceva!!! Să vezi cum useriștii fură voturile ca-n codru, cu jandarmii la ușă, dar tu să dai vina pe alții!!! În fapt, în fața camerelor useriștii
Ia-ți o casă, pandemia revine. Cifrele din ultimele zile cresc amenințător. Este foarte probabil ca guvernul român să fi ascuns adevăratele cifre înainte de alegerile locale. Prezența a fost impresionantă iar a două zi numărul de persoane s-a infectat. Nu poate fi o întâmplare sau o creștere bruscă. Abia peste 14 zile vom vedea dacă
Şeful DNA: Avem în instrumentare 64 de dosare în legătură cu achiziţiile pe timpul pandemiei
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, joi, că procurorii anticorupţie au în lucru 64 de cazuri de corupţie în legătură cu achiziţionarea de materiale pe timpul pandemiei de coronavirus, adăugând că în această săptămână va fi trimis în instanţă unul dintre dosarele Unifarm. „În prezent, avem în instrumentare 64 de dosare legate de corupţie
La invitația procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu BOLOGA, la data de 30 septembrie 2020 a avut loc, la sediul DNA, o vizită a reprezentanților Parchetului Național Financiar (PNF) din Franța.Din delegația condusă de procurorul șef al PNF, domnul Jean-Francois BOHNERT, au făcut parte cei doi adjuncți ai acestuia doamna Celine Guillet și