Raționalizarea energiei la nivel european: O metodă prin care hoții din energie încearcă să ascundă adevărul. Românii nu au de ce să facă economie. Și așa consumul populației a scăzut cu 8%, și așa consumăm cea mai putină energie electrică pe cap de locuitor dintre toți cetățenii Uniunii Europene. Ce economie să mai facem? Spre deosebire de alte țări, România dispune de un mix energetic de care altii nu dispun. Avem energie eoliană, solară, energie generată de hidro, avem nuclear, cărbune, dar, mai important, avem și gaze.
ROMÂNII NU AR TREBUI SĂ AIBĂ MOTIVE SĂ ÎȘI REDUCĂ CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICĂ
Statele vest europene, dependente de gazul rusesc și de energia electrică cumpărată de la alții, au nevoie să își reducă consumul. Însă, noi nu avem de ce să fim în aceeași oală cu acestea. Solidaritate? Da, trebuie să existe, dar primul lucru pe care trebuie să îl facă actualii (încă) guvernanți este să asigure necesarul intern.
O alta hoție a celor de la PSD, PNL și UDMR: de ce nu le spun clar românilor că preturile acelea plafonate pentru consumul de maxim 255kwh, scăzut de la 300 kwh, au ca baza medie de referință consumul de anul trecut? Adică, degeaba schimbi becuri, degeaba cumperi electrocasnice care consumă mai puțin. Pentru că romanii vor plăti pe baza consumului mediu de anul trecut. Și să nu uităm, anul trecut era încă așa-zisa pandemie. Românii au stat mai mult acasă, au lucrat mai mult din confortul propriului domiciliu, deci au consumat mai multa energie electrica.
ROMÂNII SUNT NEVOIȚI SĂ PUNĂ ACUM BANI DEOPARTE PENTRU A-ȘI PUTEA PLĂTI FACTURILE LA IARNĂ
Virgil Popescu a anunțat oare la Bruxelles că Romania are capacitatea de a-și asigura energia electrică? Președintele de carton Klaus Werner Iohannis le-a transmis oare acelorași europeni că Romania are surse diversificate de energie? Ne tot aburesc cu extracția gazelor din off-shore, cu zăcământul de gaze de la Caragele din Buzău, cu conectarea la interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, adică surse alternative de gaz. La ce bun să avem toate astea dacă se discută despre amenințarea cu reducerea consumului de gaz?
Așa cum am spus, românii nu au de ce să raționalizeze consumul și totuși sunt nevoiți să o facă din cauza hoților. Ce vor face la iarnă? Căldura vă fi un lux, bucureștenii fiind nevoiți să plătească 330 lei pentru o gigacalorie, față de 137 lei anul trecut. Cum se vor descurca pensionarii? Aceștia sunt nevoiți să puna de acum bani deoparte pentru a-și putea plăti facturile la iarnă. Își vor cumpăra mai puține medicamente, vor cumpăra alimente mai ieftine și de o calitate îndoielnică. Pensiile tot nu au crescut, deși dacă deschidem televizorul vedem zilnic știri, dezbateri, emisiuni în care se promite că acestea vor crește. Bani ar putea fi dacă s-ar stimula creșterea numărului de contribuabili la fondul de pensii. Crearea de noi locuri de muncă reprezintă soluția. Și, bineînțeles, o reformă a pensiilor, bazată doar pe contributivitate.