George Simion, președintele Acțiunii 2012, va candida la alegerile europarlamentare din luna mai.
Sub sloganul „ROMÂNIA MARE ÎN EUROPA”, liderul mișcării unioniste va aduce în atenția opiniei publice teme de interes național: Unirea Basarabiei cu România, protejarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, sprijinirea românilor din județele Harghita și Covasna, valorificarea potențialului diasporei și contracararea sistemului mafiot care blochează dezvoltarea României și a Republicii Moldova.
„Avem nevoie acută de unionism: să unim om cu om, localitate cu localitate, județ cu județ și raion cu raion. Avem nevoie de Europa unită, în care națiunea română să își afle locul de drept, în care românii să fie respectați și să muncească împreună pentru bunăstarea comună. Pe scurt, avem nevoie de o Românie MARE într-o Europă unită. Cei care și-au anunțat deja candidatura pentru un loc de europarlamentar vor folosi televiziunile, banii, pârghiile administrative. Eu sunt unul singur, însă am de partea mea adevărul, dragostea de țară, neamul românesc și o idee: să facem ROMÂNIA MARE ÎN EUROPA”, a declarat sâmbătă candidatul independent George Simion.
Anunțul lansării candidaturii a fost făcut în prezența a zeci de unioniști din România și Republica Moldova, a unor membri marcanți din comunitățile istorice, diaspora, inclusiv de la Bruxelles, precum și din județele Harghita și Covasna.
Evenimentul lansării a fost moderat de Alina Panico și a debutat cu discursul consilierului în Parlamentul European, director și fondator al Centrului European pentru Unitate Românească, care promovează la nivelul UE unificarea României cu Republica Moldova, Bianca Ficuț.
„Poate un membru al PE, un candidat independent, un singur om, să transforme percepția Europei dar și a noastră despre noi înșine. Dacă vorbim de George Simion și despre mișcarea unionistă pe care a întemeiat-o și a consolidat-o în ultimii zece ani, atunci… da! Așa cum a reușit să pună pe agenda politică și publică subiectul Unirii, tot așa va reuși, cu sprijinul nostru, să refacă drumul UE către Sibiu. „EUroad to Sibiu” trebuie să treacă prin Chișinău, pentru că viitorul UE, care se reconfigurează în acest an, depinde de o Românie Mare din toate punctele de vedere, într-o Europă unită din toate punctele de vedere! Centrul European pentru Unitate Românească nu poate decât să salute și să sprijine din toată inima această candidatură, ca pas important în reprezentarea adecvată a reprezentării României și a intereselor noastre în PE, dar mai ales ca pas esențial spre definirea mentalității următorului secol românesc”, a spus Bianca Ficuț.
Diaspora unionistă a fost reprezentată de Victoria Grosu Vremeș, basarabeancă domiciliată în Italia, activistă pentru Unire.
„Eu cred și, astăzi, vin în fața dumneavoastră, a tuturor, să îmi dau votul de încredere pentru George Simion, considerându-l unul din liderii care își poate asuma prin curajul și nebunia lui să impună cu aceeași perseverență și insistență cu care a bătut ușile parlamentarilor de astăzi de la Chișinău și București, aducând pe agenda de zi ideea de Unire și necesitatea Unirii, tot astfel cred că va ajunge și la Bruxelles să se vorbească despre Unire. Nu cred că va renunța vreodată la acest vis pentru că el, de fapt, a renunțat la viața privată, la cei mai frumoși ani din tinerețe și când mulți dintre noi, la vârsta lui, ne gândim să ne construim un cămin, el a ales să se logodească cu cauza națională!”, a precizat Victoria Vremeș.
Vocea românilor din Timoc (Serbia) a putut fi ascultată prin intermediul lui Daniel Pastronevici, membru al Consiliului de conducere a Congresului Românilor din Serbia și al Grupului Studenților Timoceni din Craiova.
„Noi credem că o să avem o mai bună vedere din partea României și apoi din partea Serbiei. Eu, ca reprezentant al românilor din Serbia, îl susțin pe George Simion, să ajungă unde vrea și să facă o chestie și mai mare și mai bună decât ce a făcut până acum, vital”, a menționat Daniel Pastronevici.
Președintele Asociației 21 decembrie 1989, Doru Mărieș, a rostit unul dintre cele mai emoționante discursuri din cadrul lansării.
„Molipsiți-vă cu toții de dragostea lui sinceră, curată, onestă și, în definitiv, omenească, de țară! George, succes! Să îți dea Dumnezeu ce îmi doresc mie!”, a declarat Mărieș.
Și primarii unioniști au participat la evenimentul lansării candidaturii lui George Simion.
„Pe George l-am cunoscut la începutul anului 2016, la Congresul Aleșilor Locali din cele două maluri ale Prutului, organizat în Parlamentul României, de Acțiunea 2012, eveniment la care am avut ocazia să cunosc primari din Republica Moldova și când am semnat trei acorduri de înfrățire cu mai multe localități. Speranța era mult mai mică decât ceea ce se întâmplă în 2019. În Republica Moldova sunt 800 de localități, în România sunt peste 3.000. La acel eveniment, au participat 450 de UAT-uri din Moldova, iar din România 150… priviți raportul!”, a subliniat primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, care a venit din Argeș alături de încă doi edili.
Românii din Harghita și Covasna au fost reprezentați de secretarul executiv al Forumului Civic al Românilor din cele două județe, Florentina Teacă.
„Se aruncă multe milioane de euro… sau multe miliarde de forinți, ca să fiu mai exactă. Am avut mulți candidați, care ne-au promis atâtea, niște promisiuni frumoase, i-am votat și apoi nu i-am mai văzut. De la tine ne dorim, după ce vei ajunge europarlamentar, să nu ne ocolești!”, și-a exprimat dorința Teacă.
Tot Florentina Teacă a citit și mesajul dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna–Harghita: „Transmite-i lui George că avem încredere în el! Apreciem puterea de muncă, implicarea, competența, curajul, avem convingerea că, ajuns europarlamentar, își va onora promisiunile!”.
De la Ismail, Anatol Popescu, fondatorul Asociației național-culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, și-a spus oful legat de situația românilor Ucraina.
„Trebuie să ne manifestăm identitatea și sorgintea, sufletul românesc. Anul acesta suntem mai mult triști, decât veseli. Peste șase zile vom comemora zece ani de la trecerea în neființă a lui Grigore Vieru, 130 de ani de la moartea lui Eminescu, dar sper eu că tot ceea ce reprezintă pentru noi, românii din Ucraina, care suntem lipsiți de dreptul de a avea reprezentanți în Parlamentul de la Kiev – aici mă bucur de frații din Timocul sârbesc – în Ucraina, o țară în care se implementează un genocid, etnocid, prin ucrainizarea a tot ce este românesc, foarte probabil anul acesta va urma unirea în afara legii a parohiilor românești care nu țin de nou-creata Biserică Ortodoxă Ucraineană”, a declarat Anatol Popescu.
În Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în luna februarie, iar în acest context, mai mulți unioniști și-au anunțat candidatura. Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale, și Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, sunt doi dintre ei care l-au încurajat pe George Simion în demersul său.
„Unirea, Reunirea României este un proiect care trebuie să se regăsească în toate cele trei parlamente (București, Chișinău și Bruxelles – n.r.), proiect și năzuință despre care trebuie să se vorbească la nivelul cancelariilor europene, să știe toată lumea că România și Basarabia vor Unirea! Avem un drum lung de parcurs, avem determinarea necesară, avem oamenii care ne susțin, avem aici primari unioniști, împreună vom reuși cu siguranță! Această iarnă frumoasă să știți că o vom finaliza cu o victorie în Parlamentul de la Chișinău, iar primăvara o vom încheia cu o victorie în Parlamentul de la Bruxelles! Felicitări, Unirea face puterea!”, a declarat Ion Leașcenco.
„Noi, acum, suntem în preajma alegerilor parlamentare și simțim cum mulți au cedat, nu mai cred în nimic, este o situație foarte interesantă și eu cred că un popor rătăcit, fără suport cultural, care vine din adâncul istoriei, este vulnerabil. Acum, în Republica Moldova, se vorbește de „statul acaparat” de Plahotniuc. Eu sunt convins că sunt foarte mulți doritori de acaparare, este și Dodon, același Usatîi, mai sunt și care nu s-au afișat încă… În acest context, sarcina României este să fie solidară cu noi, să trecem peste această barieră”, a spus primarul de Cimișlia.
Din Alba Iulia a ținut să adreseze un mesaj și Mircea Trifu, consilier independent.
„Sunt convins că în viitor momentul acesta va fi menționat în cărțile de istorie”, a spus Trifu, care a dezvăluit că face parte dintr-o familie de refugiați din Maramureș: „Bunica mi-a povestit că s-au urcat în 1940 într-o căruță, cu steagul la piept și a lăsat tot în urmă, proprietăți, casă și unii membri ai familiei, gândindu-se că se va reîntoarce(…) Mii de familii din Maramureș s-au refugiat în toată România (…) Știu ce e în inima celor din Basarabia, care încă nu trăiesc așa cum ar fi normal, în această unitate”.
George Simion s-a născut și a copilărit la Focșani. A absolvit Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București și programul de masterat la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași, cu tema de cercetare ,,Crimele comunismului’’. În 2011 a fondat Platforma Unionistă Acțiunea 2012, alături de care a organizat sute manifestări publice de informare și sensibilizare a opiniei publice din România, Republica Moldova și de pe scena internațională cu privire la necesitatea realizării unității naționale. În 2017 a înființat Alianța pentru Centenar, pentru a pregăti și desfășura evenimente cu impact dedicate marcării Centenarului Marii Uniri. Unul dintre acestea a fost Marșul Centenarului, în care s-a mers pe jos 1300 de km, de la Alba Iulia la Chișinău, pe parcursul a două luni, pentru a purta mesajul Unirii prin toate locurile semnificative pentru România de acum un secol și pentru prezent.