Corupția din interiorul statului român a reprezentat o constantă încă de la mica unire din 1859. Acest flagel a avut un efect direct asupra situației românilor care au trăit în sărăcie dar și asupra principalelor instituții ale statului român.
Armata a fost permanent afectată de corupție. Astăzi România nu stă mai bine deși suntem stat membru NATO iar corupția indusă de partidele politice reprezintă o amenințare nu doar la adresa securității țării dar ea influențează și siguranța altor state partenere.
Politicienii corupți împreună cu generalii slabi și corupți au sifonat banii alocați armatei și așa se face că astăzi nu mai avem aviație, nu mai avem tehnică militară, nu mai avem nici măcar soldați care să fie mulțumiți.
Nici industrie națională de apărare nu mai avem, totul este bazat pe importuri.
Dacă astăzi un stat străin ne-ar ataca am fi într-o situația mai proastă decât cea din Uncraina.
Apartanența la NATO nu trebuie să ne lase senzația siguranței deoarece prima condiție pusă de aliați este ca tu să te aperi singuri, să dovedești că meriți ajutorul lor.
În anul 1914, atunci când a început primul război mondial, armata română era total nepregătită. Tehnica militară era veche, multă încă din timpul războiului de independență. Nici ofițerii nu erau mai bine pregătiți, calitatea lor morală și profesională era scăzută. Regatul României a fost nevoit să stea deoparte doi ani. Slaba calitate a armatei române a fost unul dintre motive.
Când am intrat în război în anul 1916 ne-am lovit de armate puternice, moderne. Era un conflict inegal purtat între armate ce aparțineau a doua secole diferite. Așa că am fost nevoiți să ne retragem strategic în Moldova, acolo unde a venit ajutorul francez. Doar în acest fel am reușit în aproape un an să reducem decalajul existent.
Așa s-a întâmplat și în anul 1940 atunci când România pierdea jumătate din teritoriul național fără a se trage un singur foc de armă. În toată perioada interbelică corupția a fost maximă, așa se face că armata română era slabi pregătită și dotată tehnic.
Astăzi ne aflăm în aceeași situație, de parcă nu am dori să învățăm din trecut. Cine este de vină? Partidele politice care au condus România și care s-au băgat și în armată , acolo unde nu cei mai buni avansau ci acei ofițeri care erau cele mai bune slugi.