Referendum în Bihor, duminică: Se pregătește schimbarea denumirii comunei Abrămuț și mutarea centrului acesteia în Petreu

O hotărâre a Consiliului Local Abrămuț adoptată în 2009 și actualizată luna trecută stă la baza organizării duminica aceasta, pe 12 septembrie, a unui referendum local ce vizează schimbarea denumirii comunei în Petreu și mutarea în acest sat a reședinței de comună.

De peste un deceniu, toate investițiile au fost făcute în acest sat, tocmai pentru a justifica demersul, dorit și urmărit constant de aleșii UDMR.

Pas cu pas

Hotărârea de organizare a referendumului a fost adoptată de Consiliul Local Abrămuț, dominat de reprezentanți UDMR, în martie 2009, însă prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a atacat-o în instanța de contencios administrativ.

Fiindcă în motivarea acțiunii prefectul a invocat motive de oportunitate, nu de legalitate, procesul a fost câștigat de Consiliul Local, care – însă – de 12 ani nu a făcut niciun demers pentru a pune Hotărârea în aplicare.

Asta până în luna august a acestui an, când – tot la inițiativa consilierilor UDMR, sprijiniți de primarul Barcui Barna, aflat în funcție din anul 2000 – a fost adoptată o nouă Hotărâre, pentru modificarea celei din 2009, așa încât data referendumului a fost stabilită pe 12 septembrie.

Toate investițiile, în Petreu

În argumentarea demersului, edilul afirmă că mutarea centrului de comună și implicit schimbarea denumirii unității administrativ-teritoriale este motivată de faptul că satul Petreu, cu 1.900 locuitori, este mai dezvoltat decât satele Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc, acestea însumând 1.300 locutori.

Concret, la Petreu au fost comasate centrul școlii comunale și postul de Poliție, și tot aici sunt planificate și alte investiții, cum ar fi construirea unui cămin cultural și a unei săli de sport, precum și amenajarea unui parc.

În comuna Abrămuț, 58% din localnici sunt de etnie maghiară,

 » sursa: ebihoreanul.ro