Reactoare nucleare mici, probleme mari – Ce este tehnologia SMR, care sunt avantajele și de ce mai este mult de lucru

​Marți a fost anunțat planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă. În puține țări din lume sunt în construcție reactoare nucleare de mici dimensiuni și susținătorii tehnologiei spun că suntem în fața unei forme mai sigure și mai ieftine de energie nucleară ce permite producția de electricitate, cu minime emisii de carbon. Scepticii spun că energia nucleară nu are cum să fie sigură și că aceste mici reactoare mai au multe de dovedit și sunt departe de a deveni răspândite. În articol puteți citi despre compania NuScale Power, dar și despre plusurile și minusurile unei tehnologii care este prezentată ca fiind o revoluție în folosirea energiei nucleare.

Informația pe scurt

  • Energia nucleară are mari probleme de imagine și costuri, dar țări precum Franța, Slovacia sau Ucraina depind de ea și mulți spun că acest tip de energie are un mare viitor în tehnologia SMR a mini-reactoarelor.
  • Susținătorii micilor reactoare spun că va fi o tehnologie mult mai sigură fiindcă se va lucra cu mult mai puține materiale radioactive și reactoarele mici se supraîncălzesc mult mai greu pentru că miezul lor produce mai puțină căldură. În plus, pot fi instalate în locuri unde nu ar putea fi construite centrale mari și, cel puțin teoretic, costurile ar fi mult mai mici.
  • La nivel global există peste 50 de designuri și concepte diferite pentru aceste reactoare, în diverse etape de dezvoltare, dar nu este funcțional niciun astfel de complex care să producă energie electrică. Opinia generală este că mai multe mini-centrale modulare vor fi gata după 2030, dar pentru moment tehnologia nu și-a dovedit fiabilitatea.
  • Criticii spun că reactoarele propuse,

 » sursa: hotnews.ro