Viitorul băștinașilor din Brazilia este pus la grea încercare de sutele de proiecte de exploatare minieră care amenință să distrugă regiuni vaste ale junglei amazoniene. Din cauza războiului din Ucraina și a deciziei Rusiei de a întrerupe exporturile de îngrășăminte, președintele brazilian Jair Bolsonaro a decis să grăbească procesul de legalizare a exploatării teritoriilor ancestrale ale băștinașilor, informează BBC.
Mauricio Ye’kwana se teme pentru viitorul comunităților de băștinași din nordul Amazonului, în apropiere de granița cu Venezuela.
Zona în cauză care face parte din Teritoriul Indigen Yanomami este bogată în aur, diamante și minerale și reprezintă un punct de atracție pentru minerii implicați în exploatări ilegale. În total, 20.000 de persoane ar fi implicate în mineritul ilegal din regiune, potrivit BBC.
„A devenit și mai rău în ultimii ani”, a spus Mauricio, explicând că în timpul pandemiei au apărut tot mai multe elicoptere, avioane și bărci folosite în scopul exploatării miniere ilegale.
Tinerii sunt principala țintă pentru exploatările ilegale din Amazon
Mauricio are doar 35 de ani, dar ceea ce îl îngrijorează cel mai mult este generația mai tânără, în special băieții care sunt atrași tot mai mult de câștigurile însemnate pe care le pot obține din muncile ilegale.
„Tinerii sunt cei mai buni cârmaci”, a explicat Mauricio. Pentru o singură călătorie, ei pot primi chiar și 10.000 de reali brazilieni – peste 2.000 de dolari.
Mauricio a venit în Brasilia pentru a lua parte la evenimentul anual Free Land Camp, care adună laolaltă comunitățile de băștinași care își apără drepturile asupra pământurilor ancestrale.
Zona exploatată de comapaniile miniere în Brazilia este de trei ori mai mare decât suprafața Londrei și include 34 de teritorii ale băștinașilor. Foto: Profimedia Images
Zona exploatată de comapaniile miniere în Brazilia este de trei ori mai mare decât suprafața Londrei și include 34 de teritorii ale băștinașilor. » sursa: www.digi24.ro