Într-un cozonac găsim până la 15 aditivi alimentari!
- 7 din 10 cozonaci conțin conservanți!
- 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice!
- Unul din doi cozonaci conține acid citric!
- Prețul unui cozonac variază de la 5 lei la 85 lei!
- Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%!
- Conținutul de nucă la produsele analizate variază între 2,5% și 20%!
- Conținutul de stafide la produsele analizate variază între 0,5% și 2%!
- Conținutul de rahat la produsele analizate variază între 2% și 4%!
- Conținutul de vișine confiate la produsele analizate variază între 1% și 3%!
Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, pesmet, fibre de cartofi, morcov negru, suc de vișine, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, margarină, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, ouă praf, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
În cele 43 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari (arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem,