Politicile de sănătate din România au rămas în urma celor din țările dezvoltate. Preocuparea pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor mici nu ocupă un loc central, astfel că există cazuri în care boli relativ ușor de tratat devin un adevărat coșmar pentru părinții. Așa se întâmplă în cazul copiilor diagnosticați cu esotropie acomodativă, una dintre cele mai frecvente forme de strabism întâlnite. Potrivit specialiștilor, unul din 50 de copii suferă de esotropie acomodativă.
Deputata AUR Raisa Enachi a adus în atenția Ministerul Sănătății această afecțiune întrucât în România acești copii sunt plimbați de la un medic la altul, medici care sunt depășiți de situație pentru că nu le pot oferi acestor copii diagnosticați cu această afecțiune tratamentul corespunzător.
Deputata a subliniat că este esențial ca Ministerul să aloce resurse și eforturi pentru a extinde accesul la terapia vizuală în întreaga țară, astfel încât fiecare copil să aibă șansa de a beneficia de această soluție eficientă
„Pentru a asigura o soluție eficientă, este crucială detectarea precoce și abordarea adecvată a acestei afecțiuni, dat fiind faptul că diagnosticul și tratamentul corect pot face o mare diferență în dezvoltarea lor și în calitatea vieții. Cea mai benefică opțiune de tratament este terapia vizuală, o opțiune terapeutică bine-cunoscută în SUA și Canada. Din nefericire, în România, educația și conștientizarea cu privire la terapia vizuală sunt încă în stadii incipiente, adică nu există”, a precizat Raisa Enachi.
Într-o întrebare parlamentară adresată ministrului Alexandru Rafila, deputata Raisa Enachi a solicitat răspuns la următoarele întrebări:
- Câți copii sunt incluși în registrele naționale cu această afecțiune și cum plănuiți să îmbunătățiți identificarea precoce?
- Câte unități medicale de stat oferă tratamentul esotropiei prin terapie vizuală și ce măsuri sunt luate pentru a extinde această opțiune în întreaga țară?
- De ce România este mereu pe ultimul loc în ceea ce privește educația și conștientizarea cu privire la sistemul medical?
- Cum puteți, domnule ministru, să asigurați românii că medicii și profesioniștii din domeniul sănătății au pregătirea și resursele necesare pentru a oferi tratamente corespunzătoare?