Deputatul AUR Radu Grădinaru a întreprins o vizită de lucru în Austria în cadrul căreia s-a întâlnit cu românii stabiliți în această țară, care au avut astfel ocazia să-și exprime nemulțumirile și să prezinte dificultățile pe care le întâmpină. Deputatul AUR a luat act de necesitățile acestora și susține că acestea pot fi reglementate cu ușurință. În acest sens, Radu Grădinaru a transmis problemele identificate către Ambasadorului României în Austria, Emil Hurezeanu, spre a se găsi o rezolvare.
„Deși locuiesc într-o țară extrem de dezvoltată, această comunitate nu are parte de un tratament corespunzător, multe dintre drepturile fundamentale ale minorităților lipsind cu desăvârșire. Am constatat că au următoarele necesitați: translatori gratuiți care să le fie de ajutor cu documente juridice, administrative și de alt tip, consultanță juridică, avocați bilingvi, specializați, puși la dispoziție special pentru comunitatea românească sau, înființarea unor clase speciale de recuperare și reintegrare pentru copiii celor care vor să revină în Romania„, a raportat deputatul AUR Radu Grădinaru.
Mai mult, Grădinaru susține că actuala clasă politică formată din PSD-PNL-UDMR nu a luat nicio măsură pentru încurajarea repatrierii românilor și nu au facilitat niciodată revenirea diasporei.
„De 30 de ani au transformat poporul român în cel mai mare popor migrator din Europa, au încurajat acest exod atât de tragic. Diaspora este șansa României de a renaște, reîntoarcerea lor definitivă în Romania ar însemna o creștere economică semnificativă, o extindere a forței de muncă, o reîmprospătare a sporului natural și de ce nu, aducerea de “know-how” din Vest pentru dezvoltarea societății noastre pe model European. AUR își propune clar să faciliteze întoarcerea românilor în propria lor națiune și vom lupta pe toate fronturile pentru acest ideal al reîntregirii noastre ca popor și ca neam„, a punctat Grădinaru.
Românii au ajuns să fie a doua minoritate națională din Austria, după germani, și reprezintă 1,5% din totalul populației, cuprinzând un număr de aproximativ 125.000 de persoane. Conform ultimelor date, aproximativ 4 milioane de români trăiesc astăzi în afara țării.