Radu Grădinaru (AUR), despre tragedia Dianei: Când apare moartea, apar soluţiile, se dau legi, se reglementează viaţa! Haideţi să facem lucrurile cum trebuie şi când trebuie!

Deputatul AUR Radu Grădinaru a abordat, într-o declarație politică, cazul fetei care și-a găsit sfârșitul la Bușteni și a atras atenția că actualii decidenții trebuie să facă mai mult decât să reglementeze vânătoarea urșilor pentru a evita astfel de tragedii. Amintim că tânăra de 19 ani și-a pierdut viața în Munții Bucegi, după ce a căzut într-o râpă, în urma întâlnirii cu un urs.

Deputatul a amintit că stațiunea Bușteni este o destinaţie populară pentru turişti şi drumeţi, iar riscul de a întâlni fauna sălbatică este real, mai ales pe traseele montane mai puţin frecventate. În opinia deputatului, „cazul Dianei subliniază nu doar pericolul reprezentat de urşi, ci şi pericolele naturale suplimentare pe care oamenii le pot întâmpina în încercarea de a scăpa de astfel de atacuri”.

Domnia sa a subliniat că nu trebuie să așteptăm mereu ca astfel de tragedii să aibă loc pentru a implementa măsuri de prevenție. Soluții există și acestea pot fi identificate prin conlucrarea dintre autoritățile și comunitatea locală pentru a preveni astfel de tragedii. În acest context, Radu Grădinaru a prezentat exemple de măsuri suplimentare ce ar putea fi implementate:

  1. Instalarea de panouri informative: Acestea ar putea avertiza turiştii şi localnicii asupra prezenţei urşilor şi a pericolelor specifice traseelor montane. Informaţiile despre comportamentul urşilor şi cum să acţionezi în caz de întâlnire pot salva vieţi.
  2. Crearea de refugii sigure: Puncte de refugiu amplasate strategic de-a lungul traseelor montane ar putea oferi un adăpost temporar în caz de întâlnire cu animale sălbatice, reducând riscul de rănire.
  3. Patrule regulate: Echipe de jandarmi montani ar putea patrula frecvent în zonele cu risc crescut, asigurându-se că turiştii respectă regulile şi oferindu-le asistenţă în caz de nevoie.
  4. Campanii de conştientizare şi educare: Organizarea de sesiuni de informare pentru localnici şi turişti despre siguranţa montană şi comportamentul animalelor sălbatice poate reduce riscul de atacuri şi alte incidente nefericite.

„Moartea Dianei, rezultat al unei succesiuni tragice de evenimente, serveşte drept un apel urgent la acţiune pentru a proteja vieţile umane şi a asigura o convieţuire mai sigură cu fauna sălbatică. Este imperativ ca autorităţile şi comunităţile locale să colaboreze în implementarea măsurilor preventive şi educative! Împuşcarea urşilor nu este o soluţie! Haideţi să facem lucrurile cum trebuie şi când trebuie! Se pare că, în ultima vreme, in România, moartea este generatoare de soluţii. Când apare moartea, apar soluţiile, se dau legi, se reglementează viaţa! Moartea ne ordonează viaţa! Trist dar adevarat! Viaţa trebuie să aibă prioritate!”, a declarat deputatul.