Proiectul legislativ propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) care viza modificarea actualei Legi a porcului, astfel încât românii care cresc porci în gospodăriile proprii să aibă dreptul de a comercializa animalele crescute, a fost respins de majoritatea parlamentară PSD-PNL. Măsura ar fi adus beneficii economice pentru micii fermieri și gospodarii din mediul rural.
Potrivit AUR, această modificare este necesară pentru a sprijini micii producători și pentru a încuraja economia locală, mai ales în contextul scăderii veniturilor din zonele rurale. Cu toate acestea, proiectul a fost blocat de coaliția de guvernare, care aplică toate directivele de la Bruxelles fără să se opună.
Până în prezent, AUR a inițiat peste 200 de proiecte de lege, multe dintre ele având ca scop sprijinirea economiei locale, protejarea tradițiilor și a modului de viață din mediul rural. Reprezentanții AUR consideră că prin modificarea legislației ar putea fi protejate interesele micilor fermieri și s-ar asigura o sursă de venit suplimentară pentru gospodării.
În prezent, România este dependentă de importurile de carne de porc. Potrivit ZF, românii mănâncă anual 9 milioane de porci (720.000 de tone de carne), dintre care 6 milioane provin din afara țării. În acest context, AUR susține că stoparea importurilor de carne trebuie să devină o politică de stat, iar producătorii autohtoni trebuie să primească sprijin din partea statului întrucât în acest fel se protejează economia locală, dar se conservă și tradițiile sătești.