Prima fermă de caracatițe din lume atrage critici puternice din partea cercetătorilor / Cefalopodele urmează să fie recunoscute ca „ființe conștiente” în Marea Britanie

Anunţul că o companie spaniolă va înfiinţa prima fermă pentru comercializarea caracatiţelor a surprins oamenii de ştiinţă şi conservaţioniştii, care susţin că aceste inteligente creaturi „conştiente”, considerate capabile să simtă durere şi emoţii, nu ar trebui vreodată să fie crescute pentru consum, relatează BBC.

Caracatiţele trăiesc până la 4 ani, iar o cercetătoare de la Bristol Aquarium a explicat pentru BBC cum ele îşi schimbă culoarea şi comportamentul în funcţie de starea pe care le-o dă mediul.

„Când te uiţi la ea şi ea se uită la tine, poţi simţi că este ceva acolo”, a spus Stacey Tonkin, acvarist.

Nivelul de atenţie pe care ea îl observă direct urmează să fie recunoscut în Marea Britanie printr-un amendament adus legii bunăstării animalelor.

Schimbarea vine după ce o echipă de experţi a analizat mai mult de 300 de studii ştiinţifice şi a concluzionat că acestea sunt „fiinţe conştiente” şi că „există dovezi ştiinţifice importante” că ele pot simţi plăcere, entuziasm şi bucurie, dar şi durere şi stres.

Autorii au spus că sunt convinşi că o astfel de fermă este ceva imposibil şi că guvernul va lua în calcul interzicerea caracatiţelor de fermă în viitor.

Ce planuri a făcut compania spaniolă pentru comercializarea caracatițelor

Caracatiţele se regăsesc în restaurante şi magazine alimentare de peste tot din lume. Numărul celor aflate în natură scade tot mai mult, iar preţul pe piaţă creşte. Este estimat că anual sunt capturate 350.000 de tone, mai mult de zece ori faţă de 1950.

Cursa pentru descoperirea secretului înmulţirii caracatiţelor în captivitate a început în urmă cu mai multe decenii. Este dificil pentru că larvele consumă doar mâncare vie şi au nevoie de un mediu controlat atent.

Multinaţionala spaniolă Nueva Pescanova (NP) a anunţat că va începe comercializarea caracatiţelor de fermă în 2023,

 » sursa: hotnews.ro