Prima descoperire a unei planete care orbitează o stea moartă oferă o privire asupra viitorului sistemului nostru solar

Prima descoperire a unei planete care orbitează o stea moartă sugerează că unele planete din sistemul nostru solar vor supraviețui probabil morții violente a soarelui în aproximativ cinci miliarde de ani de acum înainte. Dar care sunt șansele Pământului?, se întreabă Space.com.

Noua planetă, un gigant gazos cu aproximativ 40% mai mare decât Jupiter, și steaua ei mamă, care orbitează în apropierea centrului Căii Lactee, au fost descoperite accidental în timpul unui eveniment de „microlensare gravitațională” din 2010.

Mult timp, însă, astronomii nu aveau nici o idee la ce se uitau.

Microlensarea gravitațională are loc atunci când două stele la distanțe diferite de Pământ se aliniază temporar din perspectiva noastră. Gravitația stelei din prim-plan acționează ca o lentilă și mărește lumina stelei de fundal. Dacă o planetă orbitează în jurul stelei din prim-plan, lumina mărită se deformează scurt, pe măsură ce planeta trece prin fața stelei.

„Pentru a detecta un obiect prin microlensare gravitațională, depindeți doar de masa obiectului; nu aveți nevoie de lumină care să vină dinspre el”, a spus Jean-Philippe Beaulieu, profesor de astrofizică la Universitatea Tasmania din Australia și director al Institutul de Astrofizică din Paris, pentru Space.com.

„Șansele de a observa microlensarea sunt extrem de mici. Trei obiecte, sursă, obiectiv și observator, trebuie să fie aproape perfect aliniate. Dacă am observa o singură stea sursă, ar trebui să așteptăm aproape un milion de ani pentru a vedea sursa microlensată”, spune Dr. Przemek Mroz.

„Am putut vedea că a existat un obiect de aproximativ jumătate din masa soarelui cu o planetă de masă similară cu Jupiter care o orbitează.”, spune Beaulieu.

La acel moment, oamenii de știință au crezut că este doar o altă exoplanetă, o descoperire care i-a intrigat,

 » sursa: hotnews.ro