Preocupări ale CCIA Timiș pentru sprijinirea mediului de afaceri și relansarea economiei în contextul pandemiei generate de noul coronavirus

Astfel, pentru limitarea pierderilor suferite și pentru revenirea cât mai repede la normalitate, încă de la instituirea stării de urgență, CCIA Timiș a solicitat Camerei de Comerț și Industrie a României, în calitatea acesteia de membru cooptat în Grupul de Lucru Interinstituțional constituit în scopul evaluării impactului economic al efectelor epidemiei de coronavirus în România, adoptarea unei serii de măsuri menite să limiteze riscul apariției închiderii activității unor agenți economici (faliment) și implicit a scăderii economiei în ansamblu.

În relația cu membrii săi, CCIAT a primit numeroase solicitări din partea firmelor din diferite domenii de activitate:

  1. Agricultură

Producătorii din domeniul agricol, legume-fructe în special, s-au confruntat cu o situație foarte grea, fiind nevoiți să distrugă cantități însemnate (peste 1200 de tone) urmarea faptului că beneficiarii acestor produse erau din domeniul HoReCa. CCIA Timiș a reușit punerea în legatură a acestor producători cu furnizori autorizați pentru supermarketuri și spitale care până la acea dată efectuau importuri din alte țări.

CCIA Timiș a propus dezvoltarea de proiecte de finanţate a microfermelor care să permită o soluţie alternativă de procurare a produselor alimentare independentă faţă de lanţurile mari de producţie distribuite regional, prin asigurarea unei producţii agricole locale.

  1. Textile

Firmele din domeniul confecțiilor au solicitat sprijin în vederea reprofilării spre producția de măști și/sau echipamente de protecție. 

CCIA Timiș a făcut demersuri pentru obținerea omologării noilor produse. Totodată, a susținut programul suport prin care companiile să fie sprijinite în dezvoltarea de noi linii de fabricaţie.  În plus, CCIAT a propus extinderea listei produselor pentru care nu se plătește TVA în vamă, respectiv mașinile de producție a măștilor de protecție și dezinfectanților.

  1. Sănătate

CCIA Timiș a făcut demersuri la Guvernul României pentru a acorda sprijin sectorului privat prin creşterea capacităţii de achiziţie a sistemelor de asistenţă medical imediată la nivelul firmelor (spre exemplu achiziţia de scannere de temperatură sau testelor rapide).

 » sursa: ziuadevest.ro