Actuala criză a migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus reprezintă „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după Războiul Rece, a afirmat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP. Şeful executivului polonez l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a „lansat un război hibrid împotriva UE”, iar migranţii – care continuă să fie aduşi de Belarus la graniţa dintre cele două ţări – sunt folosiţi pe post de „arme” ale acestui tip de conflict, informează Reuters.
„Acum, la graniţa de est a Poloniei, ne confruntăm cu un nou tip de război, un război în care migranţii sunt noile arme şi în care dezinformarea este o armă. Este un război hibrid”, a declarat Mateusz Morawiecki.
Premierul Morawiecki a adăugat că va lua în calcul închiderea totală a frontierei Poloniei cu Belarus.
Concomitent, guvernul polonez a acuzat duminică Belarusul că aduce, în continuare, migranţi la graniţa dintre cele două ţări, în ciuda faptul că autorităţile de la Minsk au eliberat joi principala tabără în care mii de oameni stăteau în frig, în condiții precare. Acuzaţii similare au fost lansate vineri.
„Sâmbătă, un grup de aproximativ 100 de persoane foarte agresive, aduse la graniţă de către autorităţile bieloruse, au încercat să intre cu forţa în Polonia”, conform unui anunţ făcut de poliţia de frontieră poloneză.
Astfel, sâmbătă au fost 208 de tentative de forţare a frontierei de către migranţi. Miercuri au fost înregistrate 501 de tentative similare. Până acum, 10 migranţi au murit de frig până acum în taberele improvizate din zonă, conform Reuters.
Premierul polonez are prevăzută pentru duminică o întâlnire cu omologii săi din statele baltice – dintre care două, Lituania şi Letonia,