Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol

O femeie care suferă de catalplexie nu poate să râdă pentru că își pune viața în pericol!

Heather McFarlane suferă de cataplexie, un efect secundar al narcolepsiei, care presupune o pierdere bruscă a tonusului muscular declanșată de emoții puternice, fie pozitive (râs, bucurie) sau negative (frică, furie). Persoana suferindă cade la pământ, dar nu își pierde cunoștință. Pierderea parțială a tonusului muscular acționează doar asupra unor grupe de mușchi. De exemplu, dacă sunt afectați mușchii faciali, rezultatul este căderea mandibulei, a pleoapelor. Dacă sunt afectați mușchii responsabili de susținerea capului, bărbia cade pe piept.

Heather, care este învățătoare pentru copii cu nevoi speciale, își amintește și acum că dacă începea să radă, era doar o chestiune de timp până să între într-o stare vegetativă, care o ținea „prinsă”, timp de câteva minute, între somn și realitate. Femeia a observat simptomele neobișnuite în 2010, când era însărcinată cu al treilea copil. De fiecare dată când zâmbea sau râdea, se chinuia să rămână trează. Cum schița un zâmbet, picioarele îi cedau, iar mușchii fetei nu o mai ascultau. Heather obișnuia să doarmă în toaletele personalului de la școală și chiar a fost nevoită să nu mai conducă autobuzul școlar din cauza episoadelor bizare.

Cu greu specialiștii au reușit atunci să își dea seama ce se petrece cu ea. Afecțiunea lui Heather este atât de rară încât poate dura mai mult de un deceniu pentru a obține un diagnostic oficial. Suferinzii sunt deseori considerați „leneși” sau „neproductivi” timp de ani de zile, fără să știe că au această afecțiune. De regulă, cataplexia este asociată cu narcolepsia, care este o boală neurologică cronică foarte rară și puțîn studiată, care afectează aproximativ 20-30 de oameni la 100.000.

Margaret Docherty, o asistentă medicală specializată de la clinică de somn de la Glasgow Royal Infirmary,

 » sursa: qbebe.ro