Un cercetător spaniol pe nume Constanti (fără ”N” final) Stefanescu numără de aproape 30 de ani fluturii de pe pajiștile din Catalonia împreună cu echipa sa. Stefanescu poartă numele de familie al tatălui său, care a plecat din România de mai bine de jumătate de secol, iar în articol puteți afla mai multe despre el și legăturile sale cu țara noastră. Tot din interviul acordat de cercetător pentru HotNews.ro puteți afla de ce fluturii dispar cu rapiditate, dar și ce arată fluturii, cărora în catalană li se spune ”papallones” despre mediul din jurul nostru.
Omul care de aproape 30 de ani numără fluturi
Constantí Stefanescu este coordonator științific la Museo de Ciencias Naturales de Granollers, în regiunea Catalonia, în Spania.
Proiectul lui Stefanescu se numește Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) și este unul dintre cele mai importante din Europa de acest gen, fiindcă se desfășoară din 1994 și an de an el și echipa sa au numărat fluturi pentru a vedea variațiile pe termen lung. În fiecare loc de măsurare se fac cam 25 de măsurători pe an, practic o măsurătoare săptămânală între martie și septembrie.
Proiectul este unul dintre cele mai importante de acest tip la nivel mondial fiindcă sunt puține locuri în lume unde populația de fluturi a fost monitorizată cu atât de multă precizie.
Tatăl lui Constanti Stefanescu a părăsit România în anii 50, a trăit pentru un timp în America de Sud, iar apoi s-a mutat în Spania unde a cunoscut-o pe viitoarea soție care era pianistă. Relația părinților săi s-a destrămat după nașterea lui Constanti care nu și-a cunoscut tatăl, a povestit pentru HotNews cercetătorul..
Familia din partea mamei i-a povestit despre legăturile sale cu România și știe că tatăl său era din Vatra Dornei,