Eddy Willems lucra la o companie de asigurări din Belgia în decembrie 1989 când a introdus o dischetă floppy în computerul său fără a ști că urmează să devină una dintre primele victime ale unui atac ransomware din istorie, relatează CNN.
Discheta era una dintre cele 20.000 trimise participanților la o conferință despre HIV organizată de Organizația Mondială a Sănătății ce urma să aibe loc la Stockholm. Șeful lui Willems i-a cerut să verifice ce se afla pe aceasta.
Bărbatul se aștepta să vadă cercetări medicale în momentul în care conținutul dischetei se încărca. Însă Willems a devenit una dintre primele victime ale unui act de ransomware, cu peste 30 de ani înaintea atacului îndreptat împotriva Colonial Pipeline care a provocat o criză de combustibili în unele părți ale Statelor Unite săptămâna trecută.
La câteva zile după introducerea dischetei computerul lui Willems s-a încuiat cu un mesaj pe monitor care cerea ca bărbatul să trimită 189 de dolari într-un plic către o căsuță poștală din Panama.
„Nu am plătit răscumpărarea și nu am pierdut date fiindcă mi-am dat seama cum să inversez situația”, a relatat acesta pentru CNN Business.
El a fost unul dintre cei norocoși, unele persoane și-au pierdut munca de o viață.
„Am început să primesc emailuri din partea unor instituții și organizații medicale care mă întrebau cum am reușit să îl ocolesc”, afirmă Willems, care acum este expert în cibersecuritate la G Data, o companie software din Germania care în 1987 a dezvoltat primul antivirus comercial.
Schema a făcut înconjurul presei și a apărut o lună mai târziu și în Virus Bulletin, o revistă de profil pentru specialiștii în securitate cibernetică.