Astronomii au petrecut secole desenând schițe ale vecinătății noastre din Calea Lactee. Dar desenele lor, ca toate hărțile, sunt doar aproximări ale realității.
Există pete albe care ascund probabil entități necunoscute – corpuri prea mici, prea aproape de Soare sau prea îndepărtate. Sunt obiecte celeste pe care privitorii la stele le bănuiesc că se ascund de telescoapele lor.
Vulcan și vulcanoizii
Odinioară, astronomii au suspectat o ciudățenie în orbita lui Mercur ca fiind influența unei planete care se ascunde în razele Soarelui. Teoria gravitației a lui Einstein a lămurit-o, dar zona ar putea adăposti asteroizi („vulcanoizi”). Ar fi mici: astronavele STEREO de observare dublă a Soarelui ale NASA le-ar localiza pe cele mai mari de câțiva kilometri.
Gigantul de gheață dispărut
În reconstituirile digitale ale vremurilor străvechi, Sistemul Solar este turbulent. Coliziunile între planete îl arată pe Jupiter aruncându-le departe pe Uranus sau Neptun în 99 de simulări din 100. Dar ambele există și azi. O explicație: un al treilea corp a încasat șocul. Calculele sugerează că o planetă masivă din gheață s-a confruntat cu Jupiter și a pierdut.
Planeta 9
Sute de mici puncte apar grupate dincolo de Neptun, un indiciu că acolo ar fi un corp de 10 ori mai mare decât Pământul. O planetă mare ar avea influența gravitațională necesară pentru a le atrage acolo. O nouă dovadă a existenței acestui corp ceresc – posibil o lume rătăcitoare din spațiul interstelar – a fost descoperită în 2016.
Nemesis
Extincțiile periodice de pe Pământ sugerează că o stea obscură s-ar zori uneori prin vecinătate, bombardându-ne cu meteoriți atrași în peregrinare. Dar o asemenea rudă a Soarelui nu există. Observațiile au evidențiat nenumărate noi stele, unele aflate la o depărtare de doar 6 ani-lumină.