Mafia va încerca să pună mâna pe vaccinurile COVID-19, a avertizat poliția italiană, potrivit Politico.
Oferirea de vaccinuri către milioane de oameni se dovedește problematică pentru majoritatea guvernelor, iar acum autoritățile de aplicare a legii se pregătesc pentru o provocare suplimentară – infractorii care vizează distribuția vaccinului.
„Interesul lor pentru vaccinuri se datorează cererii ridicate și ofertei inițiale reduse”, a declarat într-un raport intern corpul poliției italiene care monitorizează infiltrarea mafiote a economiei, extrase din care au fost publicate miercuri.
Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a avertizat luna trecută că vaccinurile vor deveni „aurul lichid din 2021”, anticipând furturile comise de bandele criminale din depozite și atacurile asupra transporturilor. Organizațiile criminale care au legături cu autoritățile din domeniul sănătății ar putea cere, de asemenea, mită pentru a înainta pe listele de așteptare, a spus el.
Mafia a exploatat deja pandemia pentru a accesa în mod fraudulos măsuri de sprijin economic și urmăresc miliardele pe care Italia le-a asigurat din fondul de recuperare al Uniunii Europene, potrivit raportului.
„În faza actuală de pandemie, infractorii și-au orientat interesele către … diversele măsuri de sprijin economic dispuse de guvern și, în mod previzibil, asupra resurselor viitoare care vor fi garantate în cadrul fondului de recuperare”, a spus acesta.
Grupurile infracționale organizate se diversifică, de asemenea, pe măsură ce efectele virusului se extind, au observat anchetatorii, mutându-se în afaceri legate de asistență medicală, cum ar fi curățenie și regie funerară.
De asemenea, au subliniat o creștere a sindicatelor criminale care oferă lichidități companiilor cu probleme înainte de a prelua activele lor.
Sunt în pericol toate acele sectoare economice „făcute mai atractive prin continuarea pandemiei (cerere de dispozitive medicale, comerț electronic, vânzarea de alimente, servicii de curățenie și înmormântare)” și cele „cele mai afectate de continuarea crizei ( comerțul cu amănuntul,