Poliţia cehă este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi a fi agenţi GRU, responsabili de explozia unui depozit de muniţii din Cehia în 2014. Anunţul a fost făcut în contextul expulzării a 18 diplomaţi ruşi. Agenţii GRU au fost implicaţi inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury, în 2018. Cei doi presupuşi agenţi GRU au folosit mai multe paşapoarte false în misiunile din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolae Popa”, informează BBC.
Agenţiile europene de spionaj consideră că cei doi agenţi fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei ruse, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate.
„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul ceh Andrej Babis.
Două persoane au murit în urma exploziei din 16 octombrie 2014 de la depozitul de muniţii din Cehia.
În replică, vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, a considerat drept „absurde” acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014.
Cehia a anunţat că va informa partenerii din NATO şi UE în legătură cu suspiciunile referitoare la activităţile agenţilor GRU.
Nicolae Popa şi Ruslan Tabarov, falşii membri ai Gărzii Naţionale din Tadjikistan interesaţi în inspecţia unui depozit de muniţii
Conform investigatorilor cehi, înaintea exploziei din 2014, un email a fost trimis companiei care administra respectivul depozit de muniţii. Mailul, expediat din partea „Gărzii Naţionale” din Tadjikistan, solicita accesul în locaţie a două persoane pentru realizarea unei inspecţii. Ataşat mailului erau pozele scanate a două paşapoarte: unul pe nume „Ruslan Tabarov” din Tadjikistan, celălalt, pe nume „Nicolae Popa”, cetăţean moldovean.
Ulterior, s-a dovedit că fotografiile celor doi erau aceleaşi cu cele ale suspecţilor surprinşi, patru ani mai târziu, de camerele de supraveghere din Salisbury, când GRU a încercat să-l asasineze cu Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia. Ulterior, s-a aflat că unul dintre cei doi agenţi a fost chiar decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin.
Pe 11 octombrie 2014, când cei doi ruşi au aterizat la aeroportul din Praga, s-au folosit de exact aceleaşi identităţi false folosite ulterior în 2018, în Salisbury – Ruslan Borişov şi Alexander Petrov.
Agenţii GRU s-au cazat apoi pe 13 octombrie în Ostrava, chiar în apropierea depozitului de muniţie. Rezervarea a fost făcută până pe 17 octombrie.
Explozia depozitului de muniţii s-a produs pe 16 octombrie, în aceeaşi zi în care cei doi agenţi GRU s-au deplasat la Viena de unde au luat un zbor către Moscova.
Oficialii cehi au declarat că cei doi suspecţi fac parte din unitatea GRU 29155, despre care serviciile de spionaj europene susţin că ar fi o unitate specială a serviciilor secrete ale armatei ruse specializată în asasinate, operaţiuni de sabotaj şi acţiuni subversive.
Se estimează că această unitate secretă a GRU ar avea în jur de 200 de agenţi, din care doar în jur de 20 sunt implicaţi în astfel de operaţiuni speciale, în vreme ce restul se ocupă doar de sprijin logistic.
Cei doi presupuşi agenţi GRU nu au mai fost văzuţi din 2018, de când au fost făcute publice fotografiile cu ei în Salisbury. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informaţii europene consideră că Unitatea 29155 este încă activă.