Aproximativ 23.000 de lei din fondul de rezervă bugetară au fost cheltuiți pentru achiziționarea necesarului de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate. În acest moment, peste 10% dintre măștile achiziționate au rămas nedistribuite, iar Ministerul Sănătății susține că sarcina revine autorităților publice locale. Răspunsul a fost primit de către deputatul AUR Adrian Axinia care a solicitat Ministerului Sănătății, în luna mai, un raport cu privire la contractele de achiziție și situația defalcată pe județe, privind numărul total de beneficiari.
Ministerul Sănătății a precizat numele companiei cu care a fost realizat contractul de achiziție, prețul unei măști de protecție, dar nu și-a luat responsabilitatea de distribuire a acestora, nici măcar supravegherea procesului la nivel național.
,,Ministerul Sănătății a achiziționat, în urma contractului cu S.C. Naguma Medical Supply S.R.L., un număr total de 102.634.450 buc. măști chirurgicale cu suma de 0.64 lei/buc. fără TVA pentru persoanele vulnerabile. Măștile de protecție au fost distribuite de către autoritățile publice locale, iar conforma raportărilor primite din teritoriu, în luna noiembrie 2020, au rămas nedistribuite un procent de până la 10% din totalul măștilor distribuite. Situația măștilor rămase nedistribuite se regăsește la nivelul fiecărui județ în parte, distribuția lor fiind în sarcina autorităților publice locale”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.
Beneficiarii măștilor de protecție au fost familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale: pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale, persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social.