Piațeta Cazaban din Oradea, aflată în plin proces de modernizare, va avea un pavaj care nu a mai fost folosit până acum în România, au anunțat, vineri, reprezentanții Primăriei. Ce-l face special? Plăcile din beton compozit sunt mai groase decât cele care se folosesc în mod obișnuit, plus au un strat superior realizat dintr-un amestec rezistent ce conține praf și nisip de cuarț.
„În piațetă se folosesc două tipuri de pavaj: de 18 centimetri grosime pentru zona carosabilă și de 12 centimetri grosime pentru zona pietonală. În placa de beton a pavajului, ultimii doi centimetri (n.r. – de fapt cei de la suprafață) sunt formați ca strat de uzură, strat care este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarț, cu agregat de cuarț, de diferite culori și este protejat de o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor. Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ”, a transmis printr-un comunicat, primarul Oradiei, Florin Birta.
Plăcile sunt de patru culori diferite, urmând ca ele să fie montate într-un design mai deosebit pentru a sparge monotonia piațetei, au subliniat reprezentanții municipalității.
Materialele folosite pentru pavarea Piațetei Cazaban, care va servi drept zonă de relaxare pentru locuitorii din Ioșia, sunt cumpărate de constructori din Germania.
Centrul de cartier Ioșia este realizat prin proiectul numit „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”, cu fonduri europene. Printre altele, piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, mai precis în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului.
Proiectul este pus în practică de SC Erbașu Construcții, iar prețul contractului este de 12.346.696,54 lei (fără TVA).