În Timiș, contractele futures la porumb au ajuns să se încheie în luna iunie la prețuri foarte bune de 0,95 -1.00 lei kg. Prețul la grâu și la orz a ajuns la 0,85 lei kg. Balint Petrescu, fermier și trader important din Peciu Nou, spune că de obicei contractele se fac în oglindă. Producătorul încheie documentul cu cumpărătorul, iar acesta mai departe face alt contract cu traderii mari.
Prețurile schimbătoare de la o zi la alta și chiar de la o oră la alta
”Atunci eu sunt asigurat că voi avea marfa la un nivel bun. Asta înseamnă contractul în oglindă – siguranța că îl voi putea realiza. Vezi contractul înainte, ca să poți să îl faci pe următorul cu traderul mare. E o practică utilizată destul de des.Din păcate, se mai întâmplă ca să închei un contract cu fermierul, dar acesta nu mai vrea să îți mai vândă că a găsit un alt preț mai bun în altă parte. Există o fluctuație foarte mare a prețurilor de la o zi la alta și chiar de la o oră la alta. Oricum este riscant să faci asemenea contracte la acest nivel, dat fiind că se anunță temperaturi mari și lipsa ploilor în Timiș și oricând poate fi calamitată cultura”, este de părere Petrescu.
La rapiță s-au încheiat contracte cu 540 de euro tona în Timiș. Fermierii mai susțin că producțiile la grâu par a fi bune către sfârșitul lunii iunie, numai temperaturile extreme să nu producă daune neprevăzute. Depinde și de solul pe care se află cultura. Pe sărătură nu se obțin rezultate bune.
”Eu am obținut la orz 5 tone pe sărătură, e puțin, dar pe cernoziom am avut o parcelă pe care am făcut 10 tone în acest an.Prețul la grâu acoperă cheltuielile și poți obține profit,