Pescarii care au mers duminică pe lacul din complexul Hanul Pescarilor, din Săldăbagiu de Munte, au avut parte de o privelişte nedorită: pe luciul apei pluteau caraşi morţi.
„Am fost cu un prieten la pescuit şi ne-am îngrozit. În lac erau caraşi morţi, iar apa puţea a putrefacţie. Cu toate astea, erau familii care-şi lăsau copiii să se joace în apă, nu mi-a venit să cred”, a declarat un cititor al BIHOREANULUI, care a transmis redacţiei şi fotografii cu caraşii fără suflare care pluteau pe apă.
Mai mult, şi coşurile de gunoi din jurul lacului erau pline cu peşti morţi. „Nu ştiu dacă pescarii sau angajaţii, dar cineva i-a aruncat acolo. Miroseau urât şi erau o sursă de îmbolnăvire, că dacă au murit, sănătoşi nu erau”, a mai spus bărbatul.
Acesta a cerut explicaţii angajaţilor bălţii, iar răspunsul primit îl consideră halucinant. „Mi-au spus că aşa mor caraşii, după ce depun icre, dar nu e adevărat. Eu nu sunt pescar profesionist, dar am întrebat şi eu oameni care se pricep şi mi-au spus că nici vorbă. E clar că sunt bolnavi caraşii, pentru că crapii din lac nu aveau nicio problemă, înotau liniştiţi”, a mai spus pescarul.
Cel mai răspândit peşte de apă dulce din România, carasul depune icre de la venirea primăverii până la finalul verii, şi poate trăi chiar şi în ape sărace în oxigen.
Bărbatul a mai spus că, dacă angajaţii complexului ar fi fost sinceri şi ar fi admis că au o problemă, n-ar fi ajuns să reclame situaţia. „Pot înţelege că se îmbolnăvesc peştii, dar să nu ne ia de fraieri, să ne spună minciuni, ca la copiii mici. Totuşi, plătim 70 de lei taxa de pescuit”, a mai zis bărbatul. Acesta a mai mărturisit că situaţia l-a determinat să încheie partida de pescuit mult mai repede decât şi-ar fi dorit.