Peste 99,99% din studiile științifice sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de om

Peste 99,99% din studiile științifice evaluate inter pares (peer-reviewed) sunt de acord că schimbările climatice sunt cauzate de oameni, potrivit unei noi analize a 88.125 de cercetări legate de climă, anunță Phys.org.

Noua analiză actualizează o lucrare similară din 2013 care a descoperit că 97% din studiile publicate între 1991 și 2012 susțineau ideea că activitățile umane alterează clima Pământului. Analiza publicată recent a examinat studiile dintre 2012 și noiembrie 2020 pentru a explora dacă a existat o modificare a consensului științific.

„Suntem practic siguri că acum consensul este cu mult peste 99% și că realitatea schimbărilor climatice cauzate de om este un caz închis pentru orice discuție publică semnificativă”, afirmă Mark Lynas, cercetător la Alianța pentru Știință din cadrul Universității Cornell și autorul principal al lucrării.

„Este de o importanță critică să recunoaștem rolul principal al emisiilor cu efect de seră pentru a putea mobiliza rapid noi soluții întrucât vedem deja în timp real impactul devastator al schimbărilor climatice asupra afacerilor, oamenilor și economiei”, afirmă și Benjamin Houltou, decan al Facultății de Agricultură și Științe ale Vieții din cadrul Universității Cornell și coautor al studiului.

În pofida consensului științific covârșitor, sondajele de opinie arată în continuare că politicieni și membri ai publicului larg încă se agață de convingeri false și afirmații potrivit cărora subiectul schimbărilor climatice încă este dezbătut în rândul comunității științifice.

Consensul științific versus partizanatul politic

Noul studiu amintește de un sondaj de opinie realizat de Pew Research Center în 2016 a descoperit că doar 27% din adulții din Statele Unite sunt de părere că „aproape toți” cercetătorii sunt de acord că schimbările sunt cauzate de activitatea umană.

Un alt sondaj mai recent, realizat de Gallup în 2021, arată o scindare puternică a americanilor în funcție de convingerile politice în ceea ce privește efectul activităților umane asupra creșterii temperaturilor la nivel global.

 » sursa: hotnews.ro