O persoană a decedat în județul Bacău, în luna octombrie, într-o casă racordată la rețeaua de distribuție cu o instalație improvizată prin care se sustrăgea energie atât pentru iluminat, cât și pentru încălzire, fiind folosită o rezistență electrică amplasată în BCA (bolțar). În județul Mureș, două familii puteau suferi urmări de nedescris având în vedere că în locuința lor era utilizat un racord improvizat la sistemul de distribuție a gazelor naturale, printr-un furtun de grădină ce trecerea prin podul casei, fiind alimentată o centrală termică, mașini de gătit și o afumătoare.
Astfel de cazuri precum cele de mai sus nu sunt, din păcate, singulare. Specialiştii Delgaz Grid au identificat, în perioada ianuarie – octombrie a acestui an, peste 900 de cazuri de consum fraudulos, 537 dintre acestea fiind de gaze naturale şi 366 de energie electrică.
Improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie electrică sau gaze naturale pun în pericol locuințe, dar și persoane. Legături electrice neizolate în poduri, în zone ascunse, pe lemn ori la nivelul solului sau racorduri la rețeaua de gaze cu suduri neautorizate și materiale ce nu trebuie folosite pentru rețelele de gaze naturale (conducte de apă, coliere de sârmă, camere de bicicletă etc.) sunt doar câteva dintre situațiile întâlnite în teren.
Fiecare situație în care se consumă fraudulos energie electrică sau gaze naturale va cauza mai devreme sau mai târziu un incident: un imobil ia foc, oamenii își pierd bunurile sau, mai rău, își pierd viața în urma unor explozii sau incendii. Aceste evenimente tragice nu aleg unde, când și cui se întâmplă, fiind implicați fără să vrea copiii, soții, părinții, vecinii sau pur și simplu oamenii care trec prin zonă. Și totul se întâmplă pentru că cineva a ales să să nu plătească o sumă de bani în mod corect pentru energia electrică sau gaze naturale,