Pericolele din cultura de ovăz în agricultura din Timiș. Soluțiile  propuse de SCDA Lovrin!

Umiditatea excesivă, căldura prea mare și înghețul au fost trei provocări la limita pericolului prin care a trebuit să treacă cultura de ovăz în câmpia de vest, până acum.

Inginerul Ioan Toma, șeful Laboratorului de ameliorarea ovăzului din cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Agriculturii Lovrin, județul Timiș, a explicat că există două amenințări cu care fermierii vor trebui să lupte în 2021, în cultura de ovăz.

Este vorba de  ruginile, care deja au început să se manifeste foliar, și gândacul ovăzului, care va apărea când temperaturile vor crește.

Vestea bună este că, la cultura de ovăz, în Timiș, nu s-au înregistrat pierderi, în urma gerului puternic de la mijlocul lunii februarie, când au fost arse foliar toate cerealele păioase.

Inginerul Toma a explicat că două au fost cauzele care au făcut ca plantele să reziste. Una a fost că semănatul a avut loc în perioada optimă, nici prea devreme, nici prea târziu. Prin urmare, cultura a urmat o dezvoltare naturală.

Al doilea avantaj a fost faptul că în Timiș a existat o toamnă și o iarnă cu exces de umiditate, față de un an normal și cu temperaturi mult mai ridicate, care au stimulat creșterea ovăzului. Pe de altă parte, chiar acest fapt a reprezentat o capcană. Călirea a fost mai slabă tocmai din această cauză, fiindcă s-a  dezvoltat excesiv. De aceea ovăzul a și fost afectat așa puternic foliar, fiindcă rezistența la ger este dată și de călirea autentică, când există mai puțină apă în plantă, în sol și în atmosferă. Ceea ce nu s-a întâmplat în câmpia de vest.

La ovăzul de toamnă nici în câmpurile de ameliorare, unde există soiul Sorin cu 80 de ha, nu s-au înregistrat pierderi,

 » sursa: ziuadevest.ro