Otilia și Valentin Coroamă sunt doi tineri soț și soție și dețin o frumoasă fermă în sistem integrat, cu 230 de vaci de lapte, în comuna Parța, județul Timiș, la 15 km de Timișoara, precum și o micuță fabrică de brânzeturi, dar și 480 de ha de pământ pe care cultivă porumb, grâu, rapiță și lucernă, pentru a asigura hrana animalelor. Deși de mai bine de un an, COVID-ul a creat multe probleme economiei românești, Valentin și Otilia susțin că ferma lor nu a avut de suferit deloc din cauza pandemiei.
Succesul înseamnă să închizi lanțul producției
”Putem spune că pandemia nu ne-a afectat, fiindcă noi am produs mâncare, iar oamenii au nevoie permanent să se hrănească. Activitatea a mers bine la noi poate și că suntem aproape de Timișoara și avem o piață de desfacere mare, dar pentru un fermier care se află la peste 100 de km cu siguranță lucrurile sunt mai dificile”, a spus Valentin, 39 de ani. Un alt argument al succesului în această criză teribilă provocată de coronavirus este și faptul că ferma lor funcționează în sistem integrat, are cercul închis și, astfel, nu a depins de nimeni.
”Succesul asigurat înseamnă să procesezi, pentru a închide lanțul producției și să vinzi. De aceea eu îi încurajez și pe alți fermieri să facă acest pas. Numai așa rămâi cu ceva bani și poți rezista într-o criză, altfel, nu prea rămâi cu nimic. Am constatat că cel mai bine se câștigă din procesare și comercializare, nu din producția vegetală, fiindcă sunt ani când fermierul pierde foarte mult din cauza calamităților naturale – cum sunt seceta sau înghețul etc. Dacă pe secetă ai făcut 4 tone de porumb, iar furajul nu îl vinzi cu un preț bun,