Debandada şi trândăvia pe bani mulţi practicate în Consiliul Judeţean continuă să fie scoase la iveală de noua conducere a instituţiei, care ia măsuri severe pentru a le stopa.
Vicepreşedintele responsabil cu coordonarea proiectelor pe bani europeni, Mircea Mălan, a dezvăluit că proiectele lăsate de fosta conducere sunt puţine şi modeste ca valoare, dar cu „echipe de management” umflate, chiar şi de 11-12 membri, care luau sporuri de 50% din salarii până şi pentru proiecte întârziate ani întregi.
Analiză bob cu bob
Mălan a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Ilie Bolojan, că a făcut o analiză a proiectelor pe fonduri europene existente în prezent în portofoliul Consiliului Judeţean şi al unor instituţii subordonate, în baza căreia a decis măsuri radicale de reorganizare a activităţii de accesare a fondurilor UE pentru proiectele importante ale judeţului.
Vicele a raportat că în prezent CJ are în derulare 15 proiecte cu fonduri europene, cu o valoare cumulată de 87,3 milioane euro, gestionate de entităţi „disparate” ce funcţionează în structuri subordonate instituţiei. Spre comparaţie, în 2016, Consiliul Judeţean, condus atunci de Cornel Popa, a cumulat proiecte de peste 200 milioane euro, ceea ce a situat Bihorul pe locul I în Regiunea Nord-Vest şi pe locul 6 în ţară la accesarea de fonduri UE.
Jumătate, mărunţişuri
Din totalul celor 15 proiecte existente, doar 7, depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, cu o valoare totală de 78,5 milioane euro, au un impact semnificativ în dezvoltarea judeţului, fiind gestionate de Direcţia Tehnică, celelalte 8 fiind proiecte mici şi ca impact, şi valoric.
Astfel, a exemplificat vicepreşedintele CJ, în cadrul Programului Operaţional pentru Creşterea Capacităţii Administrative un proiect are o valoare de 545.000 euro, iar celelalte 7 sunt, toate, proiecte depuse exclusiv în Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu,