Oamenii de știință au descoperit o „comoară” neașteptată: dinți de rechin fosilizați unde n-ar trebui să existe – într-un sit arheologic vechi de 2.900 de ani din Orașul lui David din Ierusalim, relatează SciTechDaily.
Situl se află la cel puțin 80 de kilometri distanță de locul unde astfel de fosile ar trebui să existe.
Nu există nicio dovadă concludentă cu privire la motivul pentru care dinții au fost strânși însă aceștia ar putea să fi făcut parte dintr-o colecție ce data de pe vremea regelui Solomon.
Aceeași echipă care a făcut descoperirea inițială a găsit și alte descoperiri similare ce nu pot fi explicate în locuri din Iudeea antică.
„Aceste fosile nu se află în locația lor originală, așadar ele au fost mutate. Ele erau probabil valoroase pentru cineva; doar că nu știm de ce sau de ce obiecte similare au fost găsite în mai mult de un loc din Israel”, afirmă cercetătorul principal dr. Thomas Tuetken de la Universitatea Mainz.
Descoperire neobișnuită
Dinții au fost îngropați în materiale folosite pentru umplerea unei pivnițe a unei locuințe primitive înainte ca aceasta să fie convertită într-o casă mare din Epoca Fierului. Casa se afla în Orașul lui David, unul dintre cele mai vechi locuri din Ierusalim, aflat astăzi în satul palestinian Silwan.
Dinții au fost găsiți alături de oase de pește aruncate ca deșeuri alimentare în urmă cu 2.900 de ani și alte materiale găsite în locuri folosite ca gropi de gunoi.
În mod interesant, fosilele au fost găsite alături de sute de „bullae” – obiecte folosite pentru sigilarea unor scrisori și pachete confidențiale – lucru ce sugerează o posibilă legătură cu o clasă administrativă sau de guvernare la un moment dat din trecut.